2019-08-20
今日餐飯係中環算係平民價錢既高質中菜館,呢度就係名館。因為價錢比較貼地,環境又十分整潔舒適,所以我揀咗呢度。由於呢度好近lkf ,所以我都好推介夜晚會去lkf 既朋友黎呢度打個底醫醫肚先至上去。我地平時都係無飯家庭更加就唔洗講會煲湯,所以一見至呢度有好幾款靚燉湯,就即刻揀咗其中兩款。上菜既次序都係上湯先,由於名館出名啲菜式好有心思,所以飲個湯都比較特別,係用茶壺茶杯飲既,啲湯十分清甜,有甜心黑蒜響螺湯,濃濃既黑蒜味加上螺既鮮甜,一飲難忘。仲名館算係重本既石斛燉鷓鴣,都十分鮮甜,細細的一茶杯,好似嘆緊湯界既功夫茶之後上既係十分有氣勢既冰鎮鮮果咕嚕肉,仲有兒時美食冰糖葫蘆做擺盤,仲有一樣驚喜係服務員會加上氮氣,令到啲咕嚕肉似係騰雲駕霧咁,十分適合影相呃like。味道就酸酸甜甜好開胃,值得一提係肉質十分好,一咬落去係凍冰冰脆脆既,之後中間係嫩淋有點暖,可見係即叫即整好有成意分俾佢之後就係銀魚蒜蓉蒸勝瓜,呢個就係大眾化,不過清清淡淡都係一個家常便飯既菜色,個火候值得一讚,蒸到啲勝瓜啱啱好熟,加上入味既銀魚仔,都好好味最後就係甜品,個名都好有中國特色,十分有心思制作,詐糊十三腰。呢個麻雀係由椰汁
最後就係甜品,個名都好有中國特色,十分有心思制作,詐糊十三腰。呢個麻雀係由椰汁糕整既,心思誠意100分!