2021-06-26
朋友提議試下呢間位於深水埗既日系文青小店,裝修簡約舒適,因舖頭位置不多所以去之前要訂定位。🍵小店主打日式家常小菜,白飯加沙律同前菜已經要60蚊,再要加配最少兩款餸菜,跟餐加錢可加配咖啡或其他非咖啡飲品。.每款小菜由30幾至70蚊一碟不等,擺盤同賣相精緻,盛載食物既碗碟都好靚,但每款既份量真喺太少了。😪😪✨蟹羔冷奴豆腐當中一款索價45蚊的蟹羔豆腐,本身以為都有兩三磚豆腐可以大家share食,但點知只有一小格豆腐,自己一個人食都嫌唔夠飽。豆腐面頭有細碎的蟹羔蟹肉絲同蔥,但食落無咩蟹味,勁唔抵食。😪😪我地叫左八款小菜試下,味道都好一般,得黑豚肉同玉子叫做好食啲啲。.飲品方面,我地夜晚去食所以無叫到咖啡,但綠茶同焙茶Latte 既味道都好淡,無咩茶香味而奶味都唔重,份量只有一小杯。✨抹茶捲蛋甜品既質素比熟食好少少,抹茶味濃郁而且帶少少茶既回甘味,蛋糕都算鬆軟,整體唔會得個甜字。呢到既食物貴而且份量又少,味道普通到唔會吸引你再翻食,喺一間只for打卡的餐廳。🥲🥲
✨蟹羔冷奴豆腐
✨抹茶捲蛋