2016-08-15
等咗成個月都仲審批中,但其他人較後期嘅又反而刊登咗,唯有寫多次😑四季文昌 一心諗住等埋啲「老」友先一齊試新野,點知最終二人行!兩個女仔都點得多,埋單都差唔多$1000🙈點咗半隻原味椰子雞,啲小食,特色飲品同煲仔飯,首先要多謝同行友人陪我咁瘋癲點咁多野食😅重頭戲~椰子雞($128):第一次食,唔太識欣賞;個湯底係椰肉同椰青水(我問個店員嘅)聞落好重椰子味但食落就淡,但都清甜嘅,而食佢地嘅椰子雞有特別食法就係有個漏斗計時,不過你要自己發現,作為特色食品,啲店員係唔會主動同你說明,有問題?自己睇,唔明再問!日本直送野菜籃($49)雙拼頁丸鮮魚丸(48)冰鎮山葵($48)炸響鈴($25)台灣鮮腐竹($28),普普通通,無特別,價錢有啲偏貴。馬來串燒椰漿飯($88)比我想像中差,串燒都幾多串,6串?醬汁惹味,但有幾舊類似啲壽司但食咗上面個層涵嘅飯團係碟邊,原來個幾舊就係椰漿飯😢可能我對個串燒椰漿飯認知有唔同。輪到第二重頭戲,野飲:平時man開嘅我點咗杯Cinderella($48),有薑汁橙汁波蘿汁伏特加紅石榴糖水,我剩係飲到橙汁波蘿汁,算啦$48;到杯Rainbow($120)點解咁貴呢?個店
四季文昌
一心諗住等埋啲「老」友先一齊試新野,點知最終二人行!
輪到第二重頭戲,野飲:平時man開嘅我點咗杯Cinderella($48),有薑汁橙汁波蘿汁伏特加紅石榴糖水,我剩係飲到橙汁波蘿汁,算啦$48;到杯Rainbow($120)點解咁貴呢?個店員搭唔到反而係後尾友人老公解釋到,一杯成功嘅Rainbow係有7種顏色,好似彩虹咁,杯野貴在技巧,你地自己睇,依杯有幾多啦!
最後壓軸~黑松露龍蝦煲仔飯($238)嘩,個煲真係好大煲,隻龍蝦都唔細隻,而你都會見到幾多黑松露,但味道就蝦還蝦,飲還飯,龍蝦鮮甜,飯就混咁啲芋頭落去焗,可惜飯又硬又乾,啲芋頭都未熟?(因為仲好硬)而啲黑松露係依個煲仔飯起唔到啲咩用處。。
整體:係旺角區,價錢係算偏貴啲啲啦,但餐廳佔地全層,裝潢具有特色,中外合壁,好衝突😂坐位都算闊落,坐得舒服,但可以的話就唔好坐卡位。我就坐咗卡位,後面嘅食客成晚好興奮,搞到我覺得自己坐咗電影院啲震動坐位😑
服務/店員知識方面就認真麻麻,欠缺主動,知識短缺,有個話問問等陣覆但不了了之。
綜合以上,係旺角區環境唔錯,重點無時間限制咁食野,係就係食物麻麻,店員更麻麻,但我覺得不妨試試嘅。