2011-03-08 67 瀏覽
平時上openrice時,見到入圍餐廳有呢間tony wong,以前都已經0係朋友生日時食過佢既拿破崙士多啤梨cake,click入黎再睇下有咩吸引我既視覺,令我既味覺都想品嘗。見到有玫瑰花既造型真係好吸引。夜晚約7點都見到餅店入面有幾pair人揀緊蛋糕,凍櫃入面仲淨一個有玫瑰花造型既芒果撻同埋朱古力Truffle,就即刻買返黎試一試。*Mango Fruit Tart*外表好優美,用每一塊鮮橙黃色既芒果肉卷出一朵玫瑰花出黎,雖然食唔到佢既hit buy 玫瑰朱古力,但呢個都係可選之一。表皮係香甜既芒果肉,肉質多汁鮮味,入面既奶油配搭出黎一d都唔覺得太肥太甜。撻底亦好鬆化,牛油味唔算太重味,但幾岩我唔太嗜甜膩口味。*Chocolate Truffle*外表巧克力好光滑,好似一個光面既太空館一樣,灑上少少金箔,份外帶黎呢款蛋糕既高貴。從外表到味道,第一口好重朱古力味,出面係調溫黑朱古力,第2層係滑身既朱古力cream,第3層係微微朱古力味海綿蛋糕,入面仲有意料外既第4重口感,好似好特別咁,但望極都見唔到d朱古力脆脆,成個甜度同配搭都好分明好有層次既享受。慢慢咁食╴慢慢咁享受每一啖choc
Chocolate Truffle
Mango Fruit Tart
Manga fruit tart & chocolate Truffle
click入黎再睇下有咩吸引我既視覺,令我既味覺都想品嘗。

*Mango Fruit Tart*

*Chocolate Truffle*
從外表到味道,第一口好重朱古力味,出面係調溫黑朱古力,第2層係滑身既朱古力cream,第3層係微微朱古力味海綿蛋糕,入面仲有意料外既第4重口感,好似好特別咁,但望極都見唔到d朱古力脆脆,成個甜度同配搭都好分明好有層次既享受。慢慢咁食╴慢慢咁享受每一啖chocolate truffle帶黎既驚喜。
2011-03-02
外賣自取