2022-05-12
心烤of the Opera!今晚同朋友試新嘢,就係因為3個月前我入咗廠失約要等到今晚先至有機會見面。亮點係我仍然有一間小克真蹟嘅VIP房,好有今日香港嘅feel!心烤大眾酒場 - 居酒屋,即係乜都有,今晚飲酒多所以叫嘅嘢食唔太多,Lemon Sour 係signature, 日本高質燒酌做底,加上鹽味,所以唔會太甜,雖然有半杯都係檸檬,但唔會太酸,只有清新嘅感覺。燒牛脷芯心燒食堂係我哋認同嘅全港第一,而新開嘅心烤大眾酒場只係我哋都認同嘅全港第二,我哋真係太鍾意食牛脷,所以真係只要有牛脷叫嘅地方我哋都會叫嚟試吓,而每次我哋嘅同感都係:好掛住心燒嘅牛脷芯呀,同心燒真係冇得比等等!銀杏 - 好多人都唔鍾意食白果,因為有苦味,但我哋超鍾意食,所以就算賣$40一串我哋都叫咗兩串嚟食。卓上朋友話未食過咁好食嘅白果,我串咀一句:梗係啦,$10一粒㗎!後來問老闆先至知道原來係來自日本嘅白果,來貨已經好貴,但真係好好食!所以係銀杏而唔係白果!作為明太子控嘅我,個燒明太子實在太太太太太好食啦,所有喺日本嘅回憶返晒嚟,即時想叫一碗秋田小米白飯!燒鱔 - 只能屈居全港第二,因為心燒始終係冠軍,貨係靚嘢,好肥
燒鱔 - 只能屈居全港第二,因為心燒始終係冠軍,貨係靚嘢,好肥美,但差少少火喉!
雞皮餃子 - 好特別,皮脆肉嫩,好有驚喜,不得不試!
海膽玉子伴三文魚子 - 我用驚為天人嚟形容應該唔會好過份,我連碟底嘅紫蘇葉一齊食,溏心蛋嘅味道加上海膽同埋三文魚子嘅味道,簡直就係天做地設嘅組合。
燒豆腐乾 - 我認我係天生鍾意食,所以係無意見嘅咁好食,好脆!
味噌牛雜 - 唔食內臓嘅我哋係我誤點嘅,但意外地清晒,唔洗解釋啦!