2016-01-03 1053 瀏覽
前排去蘭桂芳食飯,行過見到有好幾間新店開左,鍾意試新店既我,當然要去試試啦,Ciao Chow係其中一間我心水餐廳,朋友都OK試新店,一行四人就去試下啦!望到餐牌完全no idea食咩,加上係新店無人留過comment,所以最後我地問waiter有咩好介紹。佢介紹左兩個appetizers,一個pizza同一個pasta。左邊係salami,右邊係Burratasalami其實都真係無咩特別,因為我同watier講都想試d芝士既dish,佢就介紹左相右邊既Burrata,係由mozzarella同cream所製成既Italian cheese,都幾特別,質地有d黏黏地,都滑,朋友切開四份再加烤餅一齊食,唔錯!之後就上主菜,Gnocchetti alla Salsiccia,係由意大利腸配蕃茄仔而成,因為menu無寫到係辣,所以食到時都幾意外,Gnocchetti質地岩岩好,唔太林,加埋個source一齊食,辣之餘腸既肉味都好出。Pizza方面,因為愛好芝士關係,waiter就介紹左呢個Quattro Formaggi俾我地,睇起上來都應該重芝士味,可惜食落就一般,或者太油既關係,有d肥
Salami (left) and Burrata Pugliese
左邊係salami,右邊係Burrata
Gnocchetti alla Salsiccia
Quattro Formaggi
Pizza方面,因為愛好芝士關係,waiter就介紹左呢個Quattro Formaggi俾我地,睇起上來都應該重芝士味,可惜食落就一般,或者太油既關係,有d肥膩既感覺,不過impressed既係,因為係open kitchen,所以就目到兩個大火爐去烤pizza,呢個都係店內既一個賣點!
Pancetta Coppata (left), Parmigiano Reggiano (right)
去到第二轉,我地決定自己揀野食,左邊係Pancetta Coppata,右邊係Parmigiano Reggiano,其實都係亂揀,左邊見到係pork neck,都想試下係點,就order左呢個,又係果句,無咩特別。而個廿四個月既parmesan chesse,質地有d硬,芝士味十分重同濃,如果只係單食就咸左D,但夾埋個烤餅就恰到好處,協調番濃郁既芝士味,不錯!
Spaghetti alle Vongole
另外,Spaghetti alle Vongole係一個安全既選擇,都係waiter之前介紹既一個dish,clams都有鮮味,spaghetti都彈牙,但有少少偏咸。
Tiramisu
最後,當然係甜品時間,個tiramisu十分重酒味,個人好鍾意,質地軟綿綿,加埋碟邊既咖啡粉一齊入口,好味之選!
Crema Catalana
另外一個叫做Crema Catalana,其實我地睇內容覺得幾得意,所以就叫,但一上枱原來係Crème brûlée,個面脆而薄,呢一樣野已經要讚,個custard base又軟又甜,兩者加埋一齊口感十分好!

建議下次去食呢間餐廳,一定要訂位,因為琴日星期六六點就到,未有太多人,所以唔使等位,而我地一傾就傾左三個幾鐘,侍應既招呼都好好,上菜又快,不過越夜就越full,相信都多客人陸陸續續去試呢間新店,真心期待下一次再去時有更多驚喜!
2016-01-02
Quattro Formaggi