2018-03-13 292 瀏覽
今晚唔飯食,同細佬去大本營睇下有咪食,發覺原來開左間新野,沖繩二段料理,上蒸下煮, 好似幾得意,一於入去試下先, 可能係閒日夜晚,並無多人,比較多吉臺。侍應比左manu, 原來選擇並不多, 都係揀左上面既送,再搭下面既飯或烏冬, 要試過先知好唔好食。睇完manu,鎖定目標立即落單, 上蒸部分, 我揀左漢堡扒野菜豆腐,配下煮芝士番茄炊飯, 而細佬揀左泡菜粟米雞, 配柚子壽喜燒炊飯, 睇隔離檯d份量都唔細,所以只係其中一個餐追加小食:吉列流心豬排+沖繩辣豆腐醬餃子+黑糖蜜蕃薯條, 而每個餐都附送份冬甩甜品,我地兩個都揀左最經典的海鹽焦糖雲尼拿雪糕冬甩,餐飲可免費選熱玄米茶或加錢選凍蜜桃紅茶, 我地都選左熱玄米茶。小食上先,吉列流心豬扒有驚喜,炸粉唔厚好鬆脆,豬扒中間有juicy既流心,好夾。餃子皮薄,d餡微辣,還不錯。 蜜蕃薯條好甜。漢堡扒野菜豆腐+芝士番茄炊飯, d送不算特別, 但個飯好食, 芝士配番茄係絕配,微酸既番茄抵消左芝士既漏。泡菜粟米雞+柚子壽喜燒炊飯,個雞唔係太辣,個飯既味道少少甜,整體還不錯。食完個飯其實已經好飽, 隔左一陣先叫侍應上甜品, 個甜品個賣相好得意,冬甩上面有一

食完個飯其實已經好飽, 隔左一陣先叫侍應甜品, 個甜品個賣相好得意,冬甩上面有一球雪糕,雪糕上面有一塊神獸樣既朱古力, 加一些焦糖伴碟, 朱古力和雪糕都比較硬,不太甜, 而個冬甩好好味, 煙煙韌韌,一d都唔粉, 好特別,今餐最驚喜就係佢啦

2018-01-30
  • 海鹽焦糖冬甩