2014-01-23
上星期五又係同一大班姊妹出黎食野聚會的大日子,有人提議食韓國燒烤,所以就上openrice睇下D介紹,期間有人話依間阿里朗幾出名 (其實我地都唔知阿里朗係北韓定南韓野,不過以高級餐廳黎講佢算出名),所以就諗住試試佢。去之前上佐OPENRICE睇下有咩食評,唔係好多,但D相睇落都唔錯,都略知一二D燒烤野唔錯!但睇相唔準,要親身試過先知。去之前打佐個電話book位,所以去到唔洗等(星期五晚都幾旺場)。成間店比我的感覺唔錯,唔似一般X陽苑污糟立達,反而用木色抬登都幾有韓國feel(唔明點解唔播d K-pop)。個鐵板係張抬正中間,我地一行8個人拍埋2張大抬,可以有2個爐,幾好。先黎碟特级牛肋,依碟野價錢唔平但人一世物一世點都要試下。果然係唔同D,出面食的牛肋痴住晒,但依碟入口融化,好juicy啖啖肉,真係好好味(重有人教我地點樣燒同點D咩醬),不過數量唔係好多,我地平均一人得果一塊多D(總共1X塊度)><接住黎的就係辣鱿鱼,聽個侍應姐姐講依個煮法已經差唔多係全香港最正宗,不過因為香港人無韓國人咁食得辣,所以已經降低佐辣度了,但我本人都依然覺得有D辣....不過講真,真係好惹味
先黎碟特级牛肋,依碟野價錢唔平但人一世物一世點都要試下。果然係唔同D,出面食的牛肋痴住晒,但依碟入口融化,好juicy啖啖肉,真係好好味(重有人教我地點樣燒同點D咩醬),不過數量唔係好多,我地平均一人得果一塊多D(總共1X塊度)>< 接住黎的就係辣鱿鱼,聽個 侍應姐姐講依個煮法已經差唔多係全香港最正宗,不過因為香港人無韓國人咁食得辣,所以已經降低佐辣度了,但我本人都依然覺得有D辣....不過講真,真係好惹味,依隻辣唔係平時食果D中國辣,而係有D韓國年糕的辣味,加上鱿鱼的口感,真係配合得好好,好有彈性! 有人話唔飽,所以就叫佐D重量級小小的菜色,其中一樣就係辣拌面啦~(又係辣野...韓國人真係好興食辣野,好似D東北佬咁) D面係韓國面,意思即係話唔係中國feel again,有D似中國油面+日本拉面的口感----餐廳話D面都係由韓國新鮮空運到港,依個菜色一定要試!
之後8條女諗住叫D韓國野飲,上網話阿里郎有韓國燒酒飲,所以就膽粗粗試下---酒味唔係好烈,易入口過日本燒酒,有D甜甜地的感覺,我地大家都幾鐘意,依個都一定要試~
服務大家都覺得唔錯,8個人坐得幾舒服。果度D姐姐話間野成日有名人去食野,D荷里活巨星都會去,近年因為韓風而多佐D韓國藝人去,唔知會唔會有running man呢??
埋單叫佐差唔多10個餸,好飽,每人差唔多$260,我覺得以依個高級餐廳level可以食飽人又令人滿足黎講,咁的價錢算係咁啦,有D地方比2舊水都重要食垃圾lol...
希望下次去可以再試多D新野!!
題外話/補充資料:
野食好好,環境唔錯,價錢都算抵食