2012-06-16
睇雜誌知道Monster Sushi推出咗吳彥祖私房菜, 一直都想嚟試試, 都想知道靚仔的口味喜好, 昨晚Friday night, 就約咗幾個女仔朋友捧偶像場。吳彥祖在雜誌上話最愛漁師風柚子胡椒火灸黑鮪魚腩, 咁真係要試下, 睇係點樣成為佢至愛。這個菜名好長, 買相一流, 靚仔都係鍾意靚野, 試試睇下會唔會得外表靚, 食入口魚腩肥美, 但又唔會太漏, 在魚上有柚子胡椒汁, 味道都幾清新, 可能這樣令魚腩的油膩感減低了。火炙鮭魚腩意式香草茄汁配海膽卷個名又係好長, 因三文魚腩及海膽都係我至愛, 所以點咗試下, 三文魚配香草茄汁係fushion配搭, 雖然唔太似日本菜, 但好食, 三文魚腩肉質滑, 火炙後令三文魚口感更有層次。海膽卷size剛好, 一啖一口, 海膽新鮮, 滿足滿足!朋友點了青森產玉子黑松露蒸, 蛋蒸得好滑, 黑松露好香, 香滑的程度比一般蒸蛋出色, 仲有唔知點解呢個蒸蛋係特別有蛋味, 值得推介!日本淮山魚餅有咬口, 又不太油膩, 但跟一般魚餅差不多, 水準一般。炸露筍竹輪餅好脆, 不是太厚粉漿, 炸露筍唔會炸到好乾, 這個蔬菜天婦羅有清甜的感覺, 我不是太喜歡天婦羅, 但
吳彥祖在雜誌上話最愛漁師風柚子胡椒火灸黑鮪魚腩, 咁真係要試下, 睇係點樣成為佢至愛。這個菜名好長, 買相一流, 靚仔都係鍾意靚野, 試試睇下會唔會得外表靚, 食入口魚腩肥美, 但又唔會太漏, 在魚上有柚子胡椒汁, 味道都幾清新, 可能這樣令魚腩的油膩感減低了。 火炙鮭魚腩意式香草茄汁配海膽卷個名又係好長, 因三文魚腩及海膽都係我至愛, 所以點咗試下, 三文魚配香草茄汁係fushion配搭, 雖然唔太似日本菜, 但好食, 三文魚腩肉質滑, 火炙後令三文魚口感更有層次。海膽卷size剛好, 一啖一口, 海膽新鮮, 滿足滿足! 朋友點了青森產玉子黑松露蒸, 蛋蒸得好滑, 黑松露好香, 香滑的程度比一般蒸蛋出色, 仲有唔知點解呢個蒸蛋係特別有蛋味, 值得推介! 日本淮山魚餅有咬口, 又不太油膩, 但跟一般魚餅差不多, 水準一般。 炸露筍竹輪餅好脆, 不是太厚粉漿, 炸露筍唔會炸到好乾, 這個蔬菜天婦羅有清甜的感覺, 我不是太喜歡天婦羅, 但都對這個天婦羅有好感。 我每次去Monster Sushi, 都會點軍艦三味, Monster 壽司及芝士鰻魚卷。軍艦三味勝在口感豐富, 好似出奇蛋咁一次過滿足3個慾望, 特別是蟹膏加毛蟹肉軍艦, 最愛蟹膏鮮味, 我朋友話蟹膏好腥, 但其實處理得好一點都唔腥。而Monster壽司最吸引是那塊厚厚的火炙凡立貝, 一舊壽司就帶來幸福的感覺, 哈哈! 好鍾意食芝士鰻魚卷, 每次食都覺得芝士同鰻魚原來係好朋友, 味道好夾, 每次必食。