2021-08-08
因為想食台灣野,所以上foodpanda搵,見到呢間未食過就叫黎試下。外賣送到黎一開,份量相當公道亦算多,飯量多到細食啲既女仔可能未必自己一個食得哂既程度。但味道真係相當普通。叫既係鹽酥雞排滷肉飯便當,而野飲分別叫左凍水蜜桃紅玉同凍珍珠奶茶。便當既配料有雞扒、一啲蔬菜(豆角,西蘭花,木耳)同滷肉。木耳用左醋去調味,少少酸都幾好食,但豆角同西蘭花都係無味。而雞扒方面餐廳選用左雞胸去做,無肉汁、乾身、”鞋”口,炸皮包唔住雞扒(可能因為係外賣焗住既關係),有啲肉甚至已經脫落無左塊炸皮。而雞扒既調味粉亦落得唔夠,只係有少少香氣,但食唔到鹽酥雞扒應有既味道。飯亦偏乾身,有幾啖甚至係硬到好似飯焦咁。而滷肉醬亦欠缺油香,不黏口,有瘦肉肥肉,肉既大細唔一致,瘦肉肉質亦偏柴。最後野飲就普通,不過不失,不過值得讚既係雖然無甜度揀,但佢做到唔太甜,相信好適合平時飲野中意叫少糖既人。以上係外賣既食評,可能堂食即時整即時食會好啲,但整體食物既味道黎講我唔會想再去試多次呢間餐廳。