2016-11-23
啱啱喺尖沙咀做完Facial ,咁岩老公就放工,相約一起去the one 搵食!之前喺面書見到好多人都放相,又見有雜誌介紹,所以就想去以食小新點心嘅呢度試試!不過,呢度好多南亞睿嘅職員,由於係下午六點幾嘅時間,餐廳並不多人,去到已經可以即刻安排座位入座!被安排坐走廊的雙人座位,白開水放在座位入面的地上,每人茶位收$10/1個先後點了,以下的菜色震震屁股奶凍醬汁蒸鳳爪上湯牛肉球安格斯牛肉腸三兄弟鮮蝦餃大象朱古力流沙包寸嘴花枝丸滿$300送小新杯墊唔知點解首先呢會送上甜品,不過送嘢食嘅次序真係有問題!震震屁股奶凍$39呢個奶凍嘅質素啦真係太一般了,我自己係屋企用北海道3.6牛乳所整嘅牛乳奶凍比呢個更好!呢個奶凍真的是太硬了,吃起來一點也不柔軟,一點也不滑溜!醬汁蒸鳳爪$29呢個同酒樓水準差不多,一句講晒夠入味,也很滑,值得一嘗!上湯牛肉球$293粒牛肉球放上湯中,比傳統既牛肉球特別,上湯有些菇菌,也很好喝!牛肉球,很嫩,內裡有馬蹄,口感不俗!安格斯牛肉腸$39腸粉皮很薄、很嫩滑,牛肉也很嫩滑!可以試試!三兄弟鮮蝦餃$49其實我都唔明三粒蝦餃買$49 ,仲要係主打,係selling poin
不過,呢度好多南亞睿嘅職員,由於係下午六點幾嘅時間,餐廳並不多人,去到已經可以即刻安排座位入座!被安排坐走廊的雙人座位,白開水放在座位入面的地上,每人茶位收$10/1個 先後點了,以下的菜色
震震屁股奶凍
醬汁蒸鳳爪
上湯牛肉球
安格斯牛肉腸
三兄弟鮮蝦餃
大象朱古力流沙包
寸嘴花枝丸
滿$300送小新杯墊
唔知點解首先呢會送上甜品,不過送嘢食嘅次序真係有問題!
震震屁股奶凍$39
呢個同酒樓水準差不多,一句講晒夠入味,也很滑,值得一嘗!
腸粉皮很薄、很嫩滑,牛肉也很嫩滑!可以試試!
其實我都唔明三粒蝦餃買$49 ,仲要係主打,係selling point ,理應做得好好味,應該係最出名嘅,做得出色既,但係呢個真係呢餐最大嘅敗筆!首先先說說個蝦餃皮,真的很厚,可能系因為有要整公仔喺面頭嘅關係,另外蝦一點也沒有咬口,沒有爽滑彈牙的感覺,感覺一點也不新鮮,最大問題係食落係縮嘅,有變壞左嘅感覺!可能我老公既味覺係有好大嘅問題,所以佢一點都食得出問題所在,所以另外一粒,我已叫佢食咗,我一點都不想吃!我以為我果碟係偶一而發生嘅問題,原來隔離枱都遇到咁嘅問題,都係蝦餃變壞左,佢地仲搵埋經理來理論,個經理出嚟同佢傾左好耐,應該wave左佢哋!質素咁樣真係唔得! 大象朱古力流沙包$49
另一樣賣得幾貴既點心,兩個包要$49!叫呢樣係老公要見小生瀨屎!不過,味道真係麻麻地,個包一啲味覺也沒有,仲要裏面係朱古力流心,太浠!同埋朱古力真係麻麻!
反而花枝丸雖然唔係推介食品,但味道比推介食品更加好!很彈牙,中間仲係有芝士流心!