2024-10-23
喺意大利返嚟冇幾耐,已經開始掛住gelato啦!🍦 即刻走咗去大館新開的cafe去懷緬一下。這間咖啡店的主廚 Fabio Bordi 榮獲 2024 Tatler Hong Kong Best Pastry Chef。呢度仲有香港較少見的羅馬名物 Maritozzo (意大利忌廉夾心包)食!它是一種用類似布里歐 (brioche)的圓形軟綿綿麵包,夾滿濃郁鮮忌廉的傳統意大利甜品。我點了 𝙎𝙞𝙜𝙣𝙖𝙩𝙪𝙧𝙚 𝙈𝙖𝙧𝙞𝙩𝙤𝙯𝙯𝙤 👍🏻👍🏻👍🏻。麵包超級柔軟蓬鬆,而鮮忌廉奶味香濃、入口即溶,與咖啡好襯☕️。呢個必試!另外還試了 𝙋𝙞𝙨𝙩𝙖𝙘𝙝𝙞𝙤 & 𝙔𝙪𝙚𝙣𝙮𝙚𝙪𝙣𝙜 𝙂𝙚𝙡𝙖𝙩𝙤。開心果味都濃郁,但鴛鴦味對我來說好似淡了少許,個人覺得兩者都甜咗少少。咖啡館本身寬敞舒適,設有落地窗,室內和室外都有座位,絕對是可以chill一個下午及滿足想食意大利甜品慾望的好地方。🇮🇹🏷️ 𝘚𝘶𝘪𝘵𝘢𝘣𝘭𝘦 𝘧𝘰𝘳 𝘸𝘰𝘳𝘬𝘪𝘯𝘨 / 𝘴𝘵𝘶𝘥𝘺𝘪𝘯𝘨, 𝘤𝘩𝘪𝘭𝘭, 𝘤𝘰𝘧𝘧𝘦𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘣𝘦𝘴𝘵𝘪𝘦𝘴 & 𝘧𝘳𝘪𝘦𝘯𝘥𝘴________________________#roamardtheworld_hk
________________________
#roamardtheworld_hk