2013-04-09 22 瀏覽
有幸得到餐廳嘅邀請可以一嚐意大利私房菜餐廳一進餐廳,完全係另一個世界,好似時空門咁,白色磚嘅牆身,黑色嘅天花,先經過蠔吧,然後看到投射於牆身嘅餐廳名,餐廳以黑白色為主,餐桌,櫈,窗簾都係用上黑色,與白色磚牆身襯托著,再用埋水晶燈,感覺簡約得來又典雅,燈光柔和,配上悠悠嘅音樂,氣氛也很浪漫➨❶麵包配自製特式醬 推介程度❤❤❤❤❤(驟眼看有點像平時食嘅法包,內外都好脆好鬆,細問大廚之下,而自家製嘅醬有兩款,一款係藍莓梨醬,一款係橄欖油同陳醋,藍莓梨醬呈淺紫色,因為用咗梨嘅關係,梨味較突出,甜度適中,真係不錯!!)❷法國&澳洲生蠔 推介程度❤❤❤❤❤(餐廳負責人為我哋安排咗生蠔,真係好喇,我都食生蠔,先嚐法國蠔很新鮮就唔駛講,濃濃嘅海水味,好清甜,而澳洲蠔就比較creamy,味道好濃,食後陣陣蠔香海水味,但吾會腥)❸哈蜜瓜配巴馬火腿 推介程度❤❤❤❤❤(呢個原本無既,因為d鴨胸肉黎吾切,所以臨時煮既,但個Melon配巴馬Ham真系幾好,一邊甜一邊咸,可以抵消個太咸味道!!又吾會令到你覺得肥膩)澳洲和牛他他M6 推介程度❤❤❤❤❤(澳洲和牛他他,呈粉紅色,肉和脂肪粒比例剛好,肉質鮮嫩軟腍,拌入
有幸得到餐廳嘅邀請可以一嚐意大利私房菜餐廳
➨❶麵包配自製特式醬 推介程度❤❤❤❤❤
❷法國&澳洲生蠔 推介程度❤❤❤❤❤
❸哈蜜瓜配巴馬火腿 推介程度❤❤❤❤❤
澳洲和牛他他M6 推介程度❤❤❤❤❤
(澳洲和牛他他,呈粉紅色,肉和脂肪粒比例剛好,肉質鮮嫩軟腍,拌入爽脆又不辣嘅洋蔥,是很好嘅嘅配搭,而香脆乾身嘅 Cracker 除了用作點綴之下,餐廳負責人解釋是用來減輕齋食和牛他他嘅膩滯感)
西班牙蕃茄冷湯 推介程度❤❤❤❤❤
(西班牙蕃茄冷湯比想像中淺色,因為加入左忌廉,可以中和酸味,最特別係湯中加了新鮮士多啤梨和藍莓點綴,而湯嘅溫度不會過冷)
白菌忌廉湯 推介程度❤❤❤❤❤
(餐廳負責人介紹呢個忌廉湯係有三種質感嘅白菌嘅,有白菌蓉,有白菌粒,同埋有生鮮嘅白菌片,未飲已經聞到好香白菌味,湯面加了幾滴香油,再飲就發覺其實呢個係白菌濃湯,啖啖湯都有白菌肉,不同質感嘅白菌,增加了層次感,真係好好飲)
香煎帶子巴馬火腿 推介程度❤❤❤❤❤
(珍寶帶子略為輕煎,外面熟,入面生,鮮味十足,肉質很嫩,又不失彈牙,配上柔軟鹹香嘅巴馬火腿,真係好好味,好想食多幾粒)
香煎鵝肝配黃梅醬多士 推介程度❤❤❤❤❤
(厚厚鵝肝輕煎至金黃色,與橙黃色嘅黃梅醬汁,份外相襯,鵝肝食落很嫩滑軟腍,入口即溶,都唔錯,放底嘅多士同之前食嘅麵包應該係同類,可能因為密度唔高,遇上鵝肝嘅濕潤,加快咗變腍嘅速度)
芒果雪葩 推介程度❤❤❤❤❤
(原來係傳統嘅西餐,雪葩係安排係頭盤同主菜之間,可以清一清味蕾,黃色嘅雪葩,聞真啲,原來係芒果,芒果味香濃, 很清新,好清甜)
焗龍蝦珊瑚蚌伴意大利雲吞 推介程度❤❤❤❤❤
(龍蝦烹飪時間控制得好,肉質鮮嫩又爽口,配上醬汁,味道不錯,吾知系咪因為要搵橙紅色嘅食材已珊瑚蚌,配搭十分創新,底嘅意大利雲吞皮夠林,夠入味)
法式油封鴨腿 推介程度❤❤❤❤❤
(鴨腿表面香脆,以提子,梨和紅菜頭伴碟,甚有心思,鴨腿經過醃製,用油浸方式煮熟,再輕輕煎表面,肉質軟腍,我哋好輕易就可以分開啲肉,鴨味很濃)

海膽意大利飯 推介程度❤❤❤❤❤
(意大利飯的表面加了海膽,感覺上貴氣了,醬汁Creamy,很美味,個飯煙韌又軟綿,是意大利的傳統,如此煙韌的飯身, 香港人可能接受到)

特式花茶 推介程度❤❤❤❤❤
(玫瑰花嘅香,茉莉花嘅甘,味道配搭得很好,是一杯不錯嘅餐後飲品,方便消肥膩感覺)

是日甜品 推介程度❤❤❤❤❤
今日嘅甜品係法式杏仁餅,小碟上放著兩種不同口味,再用朱古力醬寫成餐廳嘅名稱,賣相簡單又不失心思,我嘅兩款味道有士多啤梨同原味,另外兩位都有其他口味,例如咖啡,綠茶等,法式杏仁餅比平時見到嘅厚身,中間嘅餡料比較多,士多啤梨味甜酸味較突出,令杏仁味食落特別濃,仲好鬆化)

總結:店主的服務達到酒店級水平,雖然慢,但正常,起碼比起歐洲算快,而且經常更換餐具,亦會觀察食客的進食速度來調節出菜的進度,態度友善親切,予人舒適的感覺

晚餐四道菜+麵包+甜品+飲品,作價$599,已包括加一服務費,但要注意的是,只收現金!!
回頭指數❤❤❤❤❤❤❤❤❤ 9分 (10分滿)

外表♛♛♛♛♛味道♛♛♛♛♛環境♛♛♛♛♛服務太態♛♛♛♛♛氣氛♛♛♛♛♛上菜速度♛衛生♛♛♛♛♛

情侶必到處✓✓✓✓✓

♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥♥♥ⒿⓘⓜⒿⓘⓜⒷⒷ♥♥
2013-04-08
用餐優惠