2022-07-31
呢排成日要入屯門,我地九龍人真係唔多熟路。咁岩做完野老公話想打邊爐,成班人就試下呢間台式火鍋。平時出街打邊爐食開靚牛肉,今次一於試下個饌•和牛呢個餐。等位時落埋湯底,簡左藥膳雞湯同麻辣,藥膳都食到台式風味,不過麻辣辣味唔太夠。係我仲簡梗野食果陣就送左碟和牛過來。$338 食到呢個質素我個人認為值得收貨。如果打開邊爐應該知道打邊爐用既牛唔應該全部係雪花同肥肉,佢地刀功唔錯,加上新鮮,淥兩下就食得。係呢度要順便提一提佢地調味料好齊,辣椒葱蒜去得快換得快,唔會出晒水。識食牛肉一定係咁食。第一片淥完就咁食,試湯底試牛肉,靚既打邊爐和牛食落係脆,成口都係牛油味😋😋😋,第二塊要點醋食(白醋+麻油+辣椒) ,吊到個牛味之餘又解膩。然後可以試下加蛋漿,加醬油隨喜。以前係台南住,佢地早餐都食台式火鍋,成個感覺番哂來🤩🤩。影佢個qr code可以點餐,睇住叫過乜唔怕漏單。任食火鍋當然乜都試一下😋。除左和牛,海鮮同小食完全唔馬虎。虎蝦手掌咁大隻,新鮮彈牙唔痴殻(雪藏太耐一定做做到呢個效果)。墨魚滑好full墨魚味唔會成口粉。一間鋪頭細唔細心其實好易睇,炸地瓜球冇油益味,炸雞扒來到仲係脆,拍青瓜出過水先醃唔會
平時出街打邊爐食開靚牛肉,今次一於試下個饌•和牛呢個餐。
一間鋪頭細唔細心其實好易睇,炸地瓜球冇油益味,炸雞扒來到仲係脆,拍青瓜出過水先醃唔會成青瓜水味,睇得出對細節好有要求。宜家冇得去台灣,一定要試手工腸同滷肉飯,絕對比到你台灣夜市既掃街feel。
講到服務方面,因為我掛住睇食物冇乜留意帶位同侍應。但有一點要讚下就係我地笨手笨腳成日跌筷子,佢地好似貓咁一聽到就主動拎過來,呢啲反應有啲酒店都未必識做😌。
如果一定要比個缺點就係90分鐘,太多野想試,食下傾下就夠鐘🥹🥹。
下次會再來。