介紹返💁🏻‍♀️。。🇯🇵 和食屋 在旺角 🇯🇵。小津居酒屋。旺角梭椏道6B號榮英大廈地下。時令飛機魚鰈魚刺身。HKD280 + 10%南蠻魔鬼魚塊 。HKD58 + 10%燒牛舌串燒。HKD45 + 10%燒日本青椒仔串燒。HKD33 + 10%馬糞海膽和牛煲仔飯。HKD188 + 10%🤫 由旺角地鐵站行去小津居酒屋要大概十五分鐘左右啦..感覺好似由繁華之地走向平靜嘅小區..真係唔知原來旺角附近有啲咁安逸嘅地方..小津舖頭仔細細..日式居酒屋嘅裝潢再加少少住家feel🤫 我哋叫咗佢哋當日坐飛機嚟香港嘅原條鰈魚刺身..鰈魚雖然唔係好大條..但係都有廿片左右厚厚地身..味道清甜爽口..配埋酸汁簡直係醒神開胃🤫 第二樣叫嘅係幾特別而且之前從來都未食過嘅南蠻魔鬼魚塊..上枱嘅時候見到一粒粒稍為比炸雞軟骨Size大少少嘅魚塊..食落口先發現魔鬼魚魚肉非常之嫩滑..有啲似銀鱈魚嘅質地..然後入邊包含住一啲細細粒細細粒嘅軟骨..兩種口感交接非常特別..配埋佢哋嘅南蠻沙律醬相當惹味..飲酒食佢都幾襯🍻🤫 重頭戲海膽和牛煲仔飯最後先介紹🤪V仔中間仲叫多咗兩串串燒..分別係小青椒同埋厚切牛舌..呢兩樣嘢我
介紹返💁🏻‍♀️

燒日本青椒仔串燒
。HKD33 + 10%

馬糞海膽和牛煲仔飯
。HKD188 + 10%

🤫 重頭戲海膽和牛煲仔飯最後先介紹🤪V仔中間仲叫多咗兩串串燒..分別係小青椒同埋厚切牛舌..呢兩樣嘢我都唔食嘅😏不過V仔話質素非常之好..小青椒外邊燒得焦香入邊保持青椒獨有嘅鮮甜味..牛舌就更加係燒到恰到好處..而且冇筋非常嫩口
🤫 嗱嗱嗱~好嘢係需要時間等待嘅..煲仔飯連埋火爐一齊上枱..侍應姐姐問我哋想唔想要食飯焦..我哋當然大力點頭啦..然後佢示意大概要等多十分鐘就可以有飯焦食..我哋兩個傻仔就好認真咁樣校鬧鐘等待煲仔飯完成嘅一刻🤩期間侍應哥哥姐姐都非常之勤於為我哋添茶添水..開蓋嘅嗰一剎那..煲仔飯嘅香氣湧出..淋埋個秘製豉油上面..V仔就動手攪拌..終於食得啦~馬糞海膽份量唔算太多但係味道濃郁..主角和牛一片片薄片呈現半生熟嘅狀態..牛香撲鼻..連埋燒到焦香脆口嘅煲仔飯一齊放入口食..真係超級正🤤最緊要係個豉油夠甜..全部嘢加埋一齊簡直係Perfect..V仔邊食邊問我點解咁遲先介紹佢食😆 三兩下手腳我哋就食晒成個煲仔飯🤭
🤫 總括嚟講..小津居酒屋似係做街坊生意為主..見到侍應哥哥姐姐同部份食客好似都幾相熟..而且佢哋嘅親切服務態度絕對要俾個讚..如果有機會嚟開旺角又唔介意行多少少路嘅話..我絕對推介你嚟試吓呢度嘅煲仔飯..必定會食過返尋味😏Btw..可能打電話嚟Book位先會穩陣啲..因為我哋食嘅呢一晚全場爆滿..外面都有啲人要等吓位咁樣
。。
翻兜指數:🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️ (5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)
。。

2023-06-27