介紹返💁🏻‍♀️。。🇯🇵 拉麵 在九龍灣 🇯🇵。自由流 Jiyuryu。德福廣場2期4樓412號舖。黑蒜油豚骨拉麵 KURO Garlic OIl Tonkotsu Ramen。HKD95 + 10%手作漢堡扒拼吉列蝦定食 配白飯。味噌湯。前菜Homemade Hamburg Steak & Prawn Cutlet Set Served with Steamed Rice。Miso Soup。Appetizer. 。HKD95 + 10%升級套餐 Set Upgrade。HKD18 + 10%柚子昆布潰 Sliced Seaweed Marinated in Yuzu & Vinegar。炸餃子2隻 Fried Dumpling。煎餃子2隻Pan-fried Dumpling。味蛋 Marinated Egg。溫泉蛋 Soft-bolled Egg。HKD35 + 10%炸餃子5隻 Fried Dumpling。煎餃子5隻Pan-fried Dumpling。唐揚炸雞3件 Fried Chicken。炸蝦肉釀冬菇 Shlitake Mushroom & Minced Shrimp。忌廉
介紹返💁🏻‍♀️

🇯🇵 拉麵 在九龍灣 🇯🇵
。自由流 Jiyuryu
。德福廣場2期4樓412號舖

。HKD95 + 10%

手作漢堡扒拼吉列蝦定食 配白飯。味噌湯。前菜
。HKD95 + 10%

升級套餐 Set Upgrade
。HKD18 + 10%
炸餃子2隻 Fried Dumpling。
煎餃子2隻Pan-fried Dumpling。

。HKD35 + 10%
炸餃子5隻 Fried Dumpling。
煎餃子5隻Pan-fried Dumpling。
唐揚炸雞3件 Fried Chicken。
忌廉蟹肉薯餅 Creamy Crab Meat Croquette

配 飲品 With Drink -
可樂 Coke。零系可樂 Coke Zero。雪碧Sprite。
烏龍茶 Oolong Tea

🤫 前日星期二晚約咗好朋友米奇出嚟食飯兼且派手信..為咗就我食完個Early Dinner去搞啲嘢..我哋去咗德福二期一間貌似新開張嘅拉麵店開餐..間嘢叫自由流~
🤫 一開始真心以為間嘢係純拉麵店..Look Look個Menu先知佢哋有手作Hamburg Steak..又有咖喱飯..就連魚生丼都有幾款..相當多元化
🤫 環境方面..自由流係行日式木系正正有條嘅Style..最欣賞係餐廳中央有幾張二人卡座..感覺好有Privacy..啱哂哩晚我同米奇吹水傾感情問題
🤫 我叫咗黑蒜油豚骨拉麵..拉麵係幼身拉麵..軟硬度適中而且份量都適中..大胃嘅我剛剛好~豚肉叉燒有兩塊..唔算大塊但幾厚切..肉都幾嫰..唔知是咪慢煮過🤔黑蒜油豚骨除咗蒜油嗰部份係黑色之外湯底係稍為奶白色而且杰身嗰種..濃厚掛麵..比較特別嘅係..有別於普通拉麵店用嘅木耳絲..自由流Offer嘅係原粒細細粒嘅木耳仔仔..有著不同嘅口感
🤫 至於米奇嘅手作漢堡扒定食..漢堡扒我食咗啖..心裏面即刻浮出”究竟哩度嘅漢堡扒會唔會係被拉麵店耽誤嘅漢堡扒”咁嘅諗法..是咪有些少誇張..(可能係有些少🤭)不過佢哋個漢堡扒係真心好食嘅..係食得出同機製有啲唔同嘅..肉嘅比例比正常漢堡扒更加多..而且有洋蔥粒粒令到晈口變得更加特別..係贏咗我個心嘅~然後吉列炸蝦都幾大隻..唯一係脆漿偏厚身..再薄啲就更加好啦
🤫 我嘅一貫作風..只要我嗌嗰啲餐有加錢嘅跟餐小食..我都必須要嗌返一兩個先至滿足..今次都唔例外~我哋揀咗一個平嘅加兩隻煎餃..一個貴些少嘅有三件炸蝦肉釀冬菇
🤫 餃子係正正常常嗰種..感覺係似蒸熟咗之後再輕輕煎一煎..唔會話太熱氣..餡料都係普通嘅菜肉餡..不過可以選擇純粹為食叫兩隻就夠又或者俾多十零蚊要五隻又未嘗唔係一個Flexible嘅Offer🤝🏻
🤫 另外嗰份炸蝦肉釀冬菇..冬菇大大隻好好肉地..再加上俾人打得好勻循嘅蝦膠With切咗細粒嘅蝦肉..口感倍增..加些少蘿蔔蓉減去油膩感..Dip埋個Sauce相當唔錯
🤫 飲品方面..選擇唔算多..主要係Soft Drink同鳥龍茶..都係斟出嚟嗰隻..算大杯..夠飲
🤫 總括嚟講..個人非常推薦手作漢堡扒..服務方面唔錯..有禮貌有笑容😌成件事簡單評價為德福可翻兜餐廳~
。。
翻兜指數:🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️(5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)
。。
2024-03-05