2006-09-10 52 瀏覽
今日入元朗shopping,下雨後又陽光猛烈,行咗一輪又熱又口渴,想揾地方遏脚,就喺老婆餅家對面見倒呢間舖,其實唔喺第一次嚟,不過上次比我嘅感覺淨喺得個平字,但喺呢次食後就觀感改變咗,所以都推介吓。我地叫咗呢度嘅招牌菜:雲吞麵& 水餃麵,另加通菜和豆漿。豆漿好大杯都喺四蚊雞,好有豆味,飲後即時解渴。雲吞水餃依然大大粒,蝦都好多,新鮮爽口,D麵都喺爽口兼冇梘水味,青通菜略嫌粗硬,五蚊雞喺咁喇。滿眼望去,以長者居多,十四蚊一個套餐,有麵有飲品,經濟實為,現今所謂經濟復甦下,仍然賣呢個價錢,真喺值得鼓掌支持。呢度都喺僱用D中年亞姐,落單上菜快手快脚,冇黑面,所以我幾時都讚成D老板聘請成熟人氏總好過D黑面年青人。ps.今日喺pat pat新舊曆同一日嘅生日﹝因為喺潤月出生﹞,一生人祇得幾次,認真難得,剛巧寫食評,借此篇幅祝她生日快樂,身體健康,飲和食得。