2018-12-14
大家好,又係我為食bb呀!真係比較忙, 要四周圍飛 , 唔係雜技係搭飛機 ,所以一段時間冇正式出去食過好嘢, 今日介紹嘅係萬麗酒店咖啡室裏面的下午茶, 受朋友隆重邀請去試一試佢哋恆生做緊宣傳優惠下午茶, 難得一日假期所以同埋我媽咪 去休閒一番, 環境唔錯樓底比較高,置身於一個現代感重的地方!好啦等了一段時間正式的下午茶終於由侍應奉上, 大家睇睇餐牌有鹹有甜鹹嘅比較少, 唔係咸濕個咸係鹹甜個鹹,先嚟食一個手撕豬肉漢堡係中式嘅,唔係麥記鋒味嗰啲, 食落好有原始感覺!因為味道很配合,淡淡的白麵包再加上有味的手撕豬肉非常配合得好, 另一款就係牛角包餡有火雞肉同埋牛油果醬, 呢兩款如果可以加熱一下我相信提升味道的層次, 仲有另外一味 my favorite 係有龍蝦肉同埋雲吞加白汁嘅脆餅, 這款設計比較深思, 我諗左陣係分開食嘅,沙律龍蝦全部食曬再食脆餅, 沙律部分真係好食 脆餅係特別脆, 食完鹹點 ,就嘆下呢度嘅飲品 ,我同媽咪都分別叫咗薄荷茶再加黑白川龍! 英文係cappuccino, 再用清水啷啷口就食甜點,首先就係食紅桑子樹頭蛋糕, 很特別本身樹頭蛋糕都是用焦糖啡色做表面, 但係廚師設計
手撕豬肉漢堡
龍蝦蝦肉餛飩脆餅
休閒下午茶
休閒下午茶
首先就係食紅桑子樹頭蛋糕, 很特別本身樹頭蛋糕都是用焦糖啡色做表面, 但係廚師設計就係用紅桑子醬做表面 ,畀人感覺上有聖誕節氣氛, 食落裏面原來係幼滑芝士慕士配合紅桑子脆餅, 酸酸甜甜唔錯嘅 口感, 之後就係呢度下午茶王牌萬麗芝士餅, 廚師張芝士餅設計得的骰鬼馬,幼滑嘅芝士再配合牛油香味一流, 之後嘅白朱古力小熊, 同埋栗子佈朗都比較普通, 今次嘅下午茶, 最大嘅收穫就係價錢因為恆生信用卡嘅優惠, 真係抵206蚊兩位
萬麗芝士餅
下次再有好嘢再同大家分享謝謝