2016-09-13 3883 瀏覽
不得不說,本真東后齋係我目前最鐘意既一間素食店,我覺得係最好食既、亦係回頭率最高既一間店。 首先係環境,不論燈光、擺位等等都令人有一種好舒服既感覺。一個大大的觀音像令氣氛頓覺祥和,輕輕鬆鬆地吃一餐。 我多次光顧set dinner,並試左一次下午茶。Set Dinner 的菜相當平實、有湯、前菜、主菜、主食及甜品。雖然清淡、但卻係我最欣賞既一點。因為只係用最簡單、最普通的食材、煮法已經可以咁好味。 杏汁湯好勁,奶白色既湯中有著幼幼的杏粒,唔需要加任何肉類已經引起到湯的香甜。如果係冬天整返碗真係會暖到入心! 主菜入面既柚子骨真係好好食,用一舊蓮藕包住塊片炸,再配上雜椒同柚子蜜去整。蓮藕同柚子蜜既味道非常配合,有田園既感覺。 炸魷魚鬚又係真心推薦俾大家,一定要食。其實我都唔清潔究竟本真東后齋係用左咩材料製作炸魷魚鬚,我只可以話佢完完全全騙過我條脷,素魷魚比鮮魷魚肉質更加滑同細緻,沾上酸汁、灑上丁點兒幻鹽、等待它在你口中溶化的感覺絕對是很妙的。 糖水又係正到飛起,會不定時轉味的。外面賣的雪耳糖水有兩種style:一種係連埋啲雪耳一齊煮列溶曬、好濃;一種係水還水、雪耳還雪耳

我多次光顧set dinner,並試左一次下午茶。Set
Dinner

糖水又係正到飛起,會不定時轉味的。外面賣的雪耳糖水有兩種style:一種係連埋啲雪耳一齊煮列溶曬、好濃;一種係水還水、雪耳還雪耳。後者明顯似係冇咁足料、齋整熟啲雪耳加啲甜既水。本真東后齋既雪耳糖水好妙、係兩者的中間;既唔會食到好濃好飽既糖水,又唔會食到偷工減料既「糖」水,所以剛剛好。