2015-05-04
平時食開一個價錢任飲任食既火鍋店,而今日就入到黎九龍城,同S先生就入左呢間名叫「牛精皇」既火鍋店打邊爐!.店內環境唔大,坐位唔多,不過有LCD大電視,一邊打邊爐一邊睇電視都唔錯。而家既火鍋店,大多數都提供埋各款身拼盤,不過呢度連生蠔都有呢。.睇左陣餐牌,可以選擇散叫或套餐,套餐分別有「優惠2人餐」$328、「精選2人餐」$528。研究左一陣就決定左要後者,對比散叫,感覺比較化算,再散小妹至愛既既芝心丸同響鈴。.「精選2人餐」$528,包括11款食物,另包一款$68既湯底 (沙嗲、清湯及芫茜馬蹄皮蛋鍋),要其他湯底就要再補差價。其中一款招牌牛精鍋 $198,鍋內已經有金錢牛肚、牛肺、牛尾、牛腩、牛孖筋和牛膀,真係第一次見呢款湯底,感覺相當特別。.醬料費,每位$18,收費稍高。.火鍋材料用上鋁盤三層架,感覺慳位之餘又特別,材料都擺放得美美的。.沙嗲鍋呢度既沙嗲湯底係小妹食過最濃味既,就算唔點任何醬料,所淥既食材都已經好夠味,個湯底真係好香好惹味,仲見到入面有埋蝦米一齊熬,好足料。.頂級手切肥牛色澤紅潤,紋理分別,淥一淥就食得,牛味濃,肉質頗嫩,唔錯。.極品安格斯牛肉粒店方話牛肉粒會愈淥愈腍
. 店內環境唔大,坐位唔多,不過有LCD大電視,一邊打邊爐一邊睇電視都唔錯。 而家既 火鍋店,大多數都提供埋各款身拼盤,不過呢度連生蠔都有呢。
. 睇左陣餐牌,可以選擇散叫或套餐,套餐分別有「優惠2人餐」$328、「精選2人餐」$528。研究左一陣就決定左要後者,對比散叫,感覺比較化算,再散小妹至愛既既芝心丸同響鈴。
. 醬料費,每位$18,收費稍高。
. 火鍋材料用上鋁盤三層架,感覺慳位之餘又特別,材料都擺放得美美的。
. 沙嗲鍋
. 頂級手切肥牛
色澤紅潤,紋理分別,淥一淥就食得,牛味濃,肉質頗嫩,唔錯。
. 極品安格斯牛肉粒
店方話牛肉粒會愈淥愈腍,我都地淥左陣先食,食落有咬口,愈嚼愈香呢。
. 牛白肉
據說牛白肉係接近胸骨既軟骨位,望落好似脂肪位咁,建議輕輕淥6秒就食得,食落質感爽脆,頗香的。
手打蝦丸及手打墨丸
同樣係店方自家手打,蝦丸食落好彈牙,蝦味濃郁,食得出相當新鮮!
小妹至愛既火鍋必食芝心丸,一咬流心芝士爆出,芝迷點可以唔叫佢?
. 蟶子及青口各兩隻
店方建議蟶子淥10秒就夠,食落果然爽脆彈牙,每人一隻真係唔夠喉!
. 自製鮮蝦雲吞、水餃、韮菜餃及魚皮餃
同樣自家包既雲吞同餃子類,皮薄餡多,每隻餃子都十分飽滿,內裡塞了滿滿的餡料。像小妹這隻鮮蝦雲吞,咬落入面有兩/三隻蝦呢,蝦肉又夠彈牙,好豐富呀!魚皮餃唔係外來貨色,食落啖啖肉,小妹呢個魚皮餃迷食得超滿足。
. 炸響鈴 $48
呢度既炸響鈴係店方自家新鮮即炸架,小妹覺得係必試之選。岩岩炸起既響鈴熱辣辣,店方仲會提供埋甜酸醬,就咁點黎食都得! 不過小妹都係鍾意浸湯食,吸晒D沙嗲湯底,好滋味。
. 最後仲有個雜菜籃,今日係西洋菜及唐生菜,西洋菜用黎打邊爐真係好唔錯;仲包埋一個烏冬或出前一丁,食埋佢一定夠晒飽。
. 飯後 甜品雪米慈。
整體黎講,覺得店員既服務態度頗好,會細心提醒客人牛肉類淥幾耐會係最好;而且所提供既食材質素相當唔錯,雲吞、手打丸同炸響鈴都令人感覺誠意十足又美味,值得一試。