2015-09-24 567 瀏覽
記得細細個樓下D舖頭全部都係小店, 個個老闆員工都好親切. 但慢慢香港就被連鎖式大集團攻佔了. 而家D小店都只能係舊區搵到.自己鍾意幫襯小店, 喜歡佢個度有人情味, 有誠意的出品. 因為大部份小店都無大量資金頂住, 可以生存到的其實大部份都係靠本身食物質素同埋服務.今日比我搵到間有誠意又敢創新的點心店. 位於宜安街街市旁斜路, 雖然位於食街, 但因為在斜巷, 不易發現, 但今日下午去幫襯都坐滿客人都是街坊, 心想應該不錯舖面乾淨企理, 似係茶餐廳格調. 點心方面, 有傳統蝦餃燒賣, 仲有比較特別的新派點心. 我地叫咗幾樣野:頂級鮮牛肉腸粉 ($22) – 用鮮牛肉製成, 一點雪味都沒有, 而且好彈牙同埋好滑, 腸粉皮薄薄一層, 夾上黎又唔會爛, 非常有水準! 鮑片冬菇鴨胸荷香籠仔飯 ($26) – 個名好長 XD 鮑片同鴨胸都大大片, 用荷葉包住黎蒸, 每粒飯都沾上咗荷葉清香, 鮑片同鴨胸的味道, 而且飯粉分明. 好爽口! 青芥鮮牛肉饅頭漢堡 ($31) – 用饅頭做漢堡皮, 脆脆地感覺得意. 相比起其它點心, 呢款比較Heavy, 但創意滿分! 其餘仲叫咗蝦餃, 燒賣, 鳳爪

頂級鮮牛肉腸粉
鮑片冬菇鴨胸荷香籠仔飯

其餘仲叫咗蝦餃, 燒賣, 鳳爪等傳統點心. 每樣都好足料, 而且食得出係新鮮料. 計落一人食幾十蚊只係平民價錢.
青芥鮮牛肉饅頭漢堡
2015-09-13