2018-09-17
聞說這家位於元朗小巷裏嘅日本壽司小店《鮨一心》 師傅班底來自著名壽司店見城。 今日慕名而來, 品嚐一個高級且價錢合理嘅Omakase。小店位於元朗安良里,地點帶點隱秘,皆因這間《鮨一心》的客人以日本客以及熟客居多,用口碑吸引顧客。餐廳以黑木色為主調, 感覺高尚型格,更設有壽司吧枱, 方便顧客和 師父互相交流。呢個午市omakase $400 已經可以品嘗到由師傅發板的十件壽司,除此之外,還有前菜、湯品及甜品,非常豐富。由右至左為前菜三小碟。【黑松露溫泉蛋】 簡單嘅溫泉蛋上加上鰹魚汁提鮮,帶點煙燻香氣, 將西方的黑松露帶入日本料理, 松露的香氣將平凡的溫泉蛋帶入另一境界。中間【白瓜配煙三文魚】白瓜口感如青瓜般爽脆,卻比青瓜更加清新, 配合口感軟綿的煙三文魚, 帶來雙重口感。【海素麵】 單憑外觀,估唔到係植物,食起上嚟更有麵嘅質感。 海素麵醬汁帶酸,非常開胃, 而且亦蘊藏著梅花嘅香氣,非常特別。【立魚壽司】 魚肉程半透明, 帶點粉嫩,肉質較為軟滑,魚味温和,可以食到魚嘅鮮甜。【金目鯛壽司】 色澤呈櫻花般的粉紅色, 肉質細嫩鮮美, 味道較為淡身。 師傅預先已在壽司上加入醬油調味, 確實不用點
【金目鯛壽司】 色澤呈櫻花般的粉紅色, 肉質細嫩鮮美, 味道較為淡身。 師傅預先已在壽司上加入醬油調味, 確實不用點豉油或wasabi, 就能品嘗到最原始簡單的鮮。
【帶子壽司】 肥大肉厚的帶子刺身上撒上一抹柚子鹽和胡椒, 帶子味道本身鮮甜, 海鹽嘅味道再加上柚子嘅香氣,感覺清新。
【鯖魚壽司】 經過醃漬的鯖魚味道濃郁,帶有少少嘅酸味,師傅特意用了同樣味道突出的洋蔥絲和薑配搭, 令味道更為豐盛。鯖魚油脂含量恰到好處,鹽味鮮明但不過頭,醋味近乎甘甜,平衡了全部風味。
【左口魚壽司】 平時吃的左口魚,多數經過炙燒。 左口魚油份非常重,食落甘香,回甘十足。
【魚子醬海老壽司】 海蝦肉質爽嫩,非常新鮮,咬落清脆,鮮甜味十足, 配合埋粒粒飽滿,帶有鹹香的魚子醬,提鮮效果十足。
【三文魚籽軍艦】 紅卜卜的三文魚子非常飽滿, 咬落去卜卜爆開,帶有鹹香,和壽司飯融合, 鮮味在口腔內徘徊不散。
【海膽壽司】金黃色的海膽只能用無比鮮甜來形容,海膽溶化喺口腔裏面, 瞬間釋放出一股鮮甜,質感較實淨爽身,令人回味。
最後你一碗熱辣辣的【拖羅皮麵豉湯】吞拿魚皮厚度十足,充滿骨膠原,魚油亦有omega3, 有助腦部發展健康。據師傅所講,原來吞拿魚皮製作工序繁複, 難怪平時好少食到啦。
甜品【沖繩黑糖雪糕】 沖繩嘅黑糖非常有名, 黑糖帶有焦香蜜味, 用嚟整雪糕感覺好滋潤。
呢家《鮨一心》嘅廚師發板質素高,午市嘅價錢仲非常合理,誠意推介。