2018-09-16
朋友在側魚涌上班,一直跟我提起有一間食鯛魚湯飯的日式餐廳,他在lunch食過幾次都覺得好正,我好鍾意飲漁湯,亦喜愛食湯飯,所以今晚約埋佢一齊黎試下小店位置不多,但好有日式風格,整齊又乾淨,坐得好舒服,好像置身在日本食緊dinner咁有眼不識泰山, 原來呢間係全港獨家首創鯛魚湯專門店, 湯底需要每天用大量鯛魚及秘製配料經過十多小時去淆製, 三公斤鯛魚只能餚出八小碗湯, 鯛魚低脂肪,高蛋白質, 含有豐富骨膠原, 營養價值好高皇帝蟹腳海膽湯飯~鯛魚湯底呈現出牛乳奶白色,味道鮮甜,用爐熱住上,熱辣辣,飲完鯛魚湯即時覺得好滋潤,養顏每顆飯粒都充滿極鮮味的湯汁,好美味老闆一D都唔吝嗇,放左一大堆海膽和皇帝蟹腳在飯面,海膽清甜,creamy千祈唔好撈埋落D飯食,整熱左嘅海膽一定唔夠生食咁好味築地皇帝蟹腳,有成六七條咁多,蟹腳肉質爽甜,仲有海水味,超新鲜一節蟹腳拆出黎都有咁多肉,值得一讚係蟹腳已經在中間剪開,方便客人拆肉出黎鯛魚濃湯鮮蟹烏冬~同樣係鯛魚湯底,用稻庭烏冬,煙韌的烏冬索滿湯汁,好正呀即擋新鮮蟹,逐個鍋煮,所以super鮮甜,肉質爽滑,仲超多蟹膏,好美味吉列廣島蠔~未見過咁大隻嘅炸蠔,3Ls
黎試下
魚低脂肪,高蛋白質, 含有豐富骨膠原, 營養價值好高
皇帝蟹腳海膽湯飯~鯛魚湯底呈現出牛乳奶白色,味
老闆一D都唔吝嗇,放左一大堆海膽和皇帝蟹腳在
鯛魚濃湯鮮蟹烏冬~同樣係鯛魚湯底,用稻庭烏冬,
煙韌的烏冬索滿湯汁,好正呀
吉列廣島蠔~未見過咁大隻嘅炸蠔,3Lsize, 新鮮運
到餐廳即時處理,真係外鬆脆,內juicy, 勁正
吉列炸豬扒~ 外面炸到金黃色,好脆,肉質好腍,蘸
埋蛋黃沙律醬仲正
紫色夢幻~提子蘆薈梳打,好fresh! 好清凉
食完呢餐飯,完全感覺到店主對鯛魚湯嘅熱誠和對
海鮮的執着,highly recommended