1K
2023-07-08 57 瀏覽
土瓜灣越嚟越多好嘢食,不過想百花齊放,就要多多支持小店,始終人流仍舊唔及其他地方,一場嚟到,冇理由仲食連鎖嘢啦?呢間比較新開嘅商場,有一間仍舊守業嘅誠意小店,佢地嘅馬拉菜好有一手食馬拉嘢都係食飯同喇沙多,撈麵就比較少食,用黑醬油撈嘅麵條,辣辣地好惹味,麵感彈牙十足香茅豬扒唔係以厚取勝,而係實力擔當,醃得十分香口,但竟然唔會過鹹,完美平衡。太陽蛋同魚蛋絲都好有心思,值得再食招牌蝦麵叫得招牌,當然要試。湯底香濃但唔會鹹,飲多十啖都唔口渴,太神奇了同老細講好飲,佢話:「呢個湯呀,煲死我喇!」可見湯底真係花好多工夫去熬製。麵底質感又彈又索味,雞蛋好綿又入晒味伴碟有蝦、魚同蜆肉,鮮味強勁,倒落麵食或者就咁食都正嘢飲方面,都沖得好唔錯,話梅梳打非常解辣解渴樽仔咖啡味道非常獨特,第一啖你唔會聯想到係咖啡定拉茶,烘焙味好突出,極具南洋風味

香茅豬扒黑醬油馬拉干撈麵

招牌蝦麵

伴碟有蝦、魚同蜆肉,鮮味強勁,倒落麵食或者就咁食都正

話梅柚子梳打

嘢飲方面,都沖得好唔錯,話梅梳打非常解辣解渴

樽仔咖啡

2023-07-07