2017-12-14
聽朋友講,官塘新開左間意大利菜既小店,而且好超值,所以今日Lunch去試一試地點位於駱駝漆,走廊行到差唔多最尾位置會見到了店舖裝修非常簡單,有一個大大logo,一個貨物既角落,左右2部電視(不停播住食材來源同製法),客人除享受食物之餘,更可以加深對食材了解枱同枱之間有充足空間,坐得幾舒服。食物選擇貴精不貴多,主要係唔同配塔既意大利雲吞,Pasta,意大利小食,甜品等。不過就樣樣都想試,決定等老板娘推介吧。點餐後,會先上麵包配黑醋橄欖油個汁非常不得了一般意大利餐廳只係將一樽醋同油放枱面由客人自己倒,而Pasta Zone會幫你調配埋,而且加左少量黑白紅胡椒,除左醋既酸味,仲加添左胡椒既香同辣,感覺到用心之處。好快之後,就到主菜出場。《方型煙火腿餡配牛油橄欖油》雲吞上枱之後,侍應先會係客人刨芝士及加上黑松露橄欖油,香氣四溢一碟有十幾隻餡,Size約一啖一隻。餡料係豬肉混合火腿粒,餡皮煙韌 ,調味唔多,完全依靠黑松露,豬肉,火腿自身既味道。睇落唔多,不過食完都幾飽。最後老板娘都建議我食一個意大利雪糕,口感好似sorbet,用士多啤梨打碎做成,試一啖無加醋既,好甜同清新,再試一試有醋既,醋既酸
地點位於駱駝漆,走廊行到差唔多最尾位置會見到了
枱同枱之間有充足空間,坐得幾舒服。
點餐後,會先上麵包配黑醋橄欖油
好快之後,就到主菜出場。《方型煙火腿餡配牛油橄欖油》
雲吞上枱之後,侍應先會係客人刨芝士及加上
黑松露橄欖油,香氣四溢
一碟有十幾隻餡,Size約一啖一隻。
睇落唔多,不過食完都幾飽。
最後老板娘都建議我食一個意大利雪糕,口感好似sorbet,用士多啤梨打碎做成,試一啖無加醋既,好甜同清新,再試一試有醋既,醋既酸味中和返個甜味之餘,味道亦更上一個層次
食埋雪糕飲埋杯咖啡,就完成左呢個咁精彩既一餐
見仲有時間,同老板娘傾幾句,原來Pasta Zone廚師係意大利人,想將家鄉味道帶比亞洲既人嘗試 所以就開設左呢間食店,。而且對用料都好講究,話口未完已經拎左3支唔同年份既醋比我睇。
用較平民價錢,可以享受到一餐咁有傳統及家鄉味道既意大利菜,難怪朋友話超值。而且對選擇食材既認真態度,配塔上既用心,都好值得支持