2018-08-14
筲箕灣東大街一帶多好野食系眾所周知既事,個人認為絕對系去搵好野食既好地方。除左東大街外,西灣河太安樓亦系港島東區既覓食優質選擇,但呢兩個地方之所以少其他區既人去系因為食完野就冇咩好行,自己本身吾系港島人,戈日咁岩系去開戈邊先有機會發掘到「糖品」。連內在環境都系以木造為主,環境並吾系好大,都系滿滿既餐牌痴系系牆身,可能因為諗吾到有咩擺設?呢度既甜品都系以冰露為主,最出名既亦系冰露。不嬲系平時既甜品店都有綿綿冰,而且都有吾同口味同埋配料,種類雖然都多但冇呢度既咁特別,而且呢度既吾系綿綿冰而系刨冰加配料。除左日常既水果味,更有好立克、宇治金時、紅豆等特別口味,冰露上既雪糕口味更可由自己選擇。除左出名既冰露,呢度又有比利時白朱古力既抹茶心太軟同埋朱古力心太軟。宇治金時綠茶冰露 $49所揀既雪糕系抹茶雪糕,雪糕雖然可以自選但因為覺得其他口味會同抹茶吾夾所以都系揀番抹茶雪糕。意想不到地,雖然雪糕只系配角,但又真系幾好食。適當的甜度加上回甘味,令人容易入口,而吾系一味死甜。至於雪糕下就有大量既抹茶冰同埋小丸子,抹茶冰同抹茶雪糕一樣,甜度恰到好處,亦有我想要既少許回甘味。至於小丸子都幾大粒,重點系好煙
宇治金時綠茶冰露 $49
所揀既雪糕系抹茶雪糕,雪糕雖然可以自選但因為覺得其他口味會同抹茶吾夾所以都系揀番抹茶雪糕。意想不到地,雖然雪糕只系配角,但又真系幾好食。適當的甜度加上回甘味,令人容易入口,而吾系一味死甜。至於雪糕下就有大量既抹茶冰同埋小丸子,抹茶冰同抹茶雪糕一樣,甜度恰到好處,亦有我想要既少許回甘味。至於小丸子都幾大粒,重點系好煙韌同埋數量好多,連埋雪糕同紅豆食有大大既滿足感。
榴蓮冰露 $49
朋友就叫左個榴蓮冰露,系度想先講講大眾對於榴蓮既印象,多數好極端,一系好中意,一系好討厭。我自己對榴蓮算系討厭戈批,因為好細個戈陣屋企人比過一舊我食,之後我食完就想嘔🤢除左系因為佢既味道,更因為佢吾軟吾硬既質地真系令我感覺好嘔心。但大個左之後,身邊都有d人食榴蓮雪糕之類的,我反而覺得可以接受,可能我小時候系吾中意佢既質感。
朋友叫既榴蓮冰露配既系菠蘿雪糕,個人認為菠蘿雪糕系平時並吾常見,而整得好既菠蘿雪糕更系少見,如果食到入面真系有菠蘿果肉,個雪糕質素都應該吾錯,呢個雪糕就達到了「不錯」的標準。其次就講講冰露方面,雖然我自己就因為吾系幾中意榴蓮所以淨系食左朋友戈款一兩啖,但都試過成個冰露都充滿榴蓮既味道,比我食呢款就真系頂吾順😂不過至少證明左佢系真材實料。