2020-08-16 343 瀏覽
盛意拳拳嚟到荔枝角食壽司郎,豈料比我更有誠意嘅大有人在,經過一輪耐力賽,肚皮實在係唔爭氣,唯有轉戰其他餐廳,喺附近行咗一轉,最後決定食碗車仔麵醫肚。餐廳打破車仔麵店俾人嘅傳統印象,望落除咗乾淨企理之外,簡約嘅格局仲有少少似日式拉麵店。點餐紙設計精簡,條理清晰,配料同小食選擇多,而且價錢合理。除咗點餐紙上面可以選擇嘅秘製辣汁、腩汁同麻辣之外,仲有六款唔同地方特色嘅辣醬俾食客自己調配,好有心思,我哋淺嚐咗兩款,分別係潮州同四川嘅辣醬,各有風味。由於時間已經好晏,飢腸轆轆嘅我一口氣點咗五款餸,有牛腩、牛肚、冬菇、蘿蔔同魚蛋,配米粉同麻辣湯底加腩汁,上菜嘅一刻對於餓過飢嘅我簡直有種被治癒嘅感覺。湯底味道香濃,雖然揀咗小辣,但辣度偏強,建議將辣醬續少加入湯底比較保險。冬菇煮得非常入味,入口香軟腍滑,係咁多款配料之中最出色。牛腩尺寸適中,口感唔會過腍,保留返少少咬口,入味得嚟牛味亦重。先生揀咗四款配料,有牛腩、豬紅、豬軟骨同蘿蔔,配上幼麵、秘製辣汁同腩汁。豬紅係先生食車仔麵必叫嘅配料之一,耳濡目染之下我都漸漸愛上,口感嫩滑,同香辣湯底非常合襯。豬軟骨亦煮得非常軟腍,連軟骨位能夠輕易咬碎,而且同樣入

點餐紙設計精簡,條理清晰,配料同小食選擇多,而且價錢合理。

五餸車仔麵

冬菇煮得非常入味,入口香軟腍滑,係咁多款配料之中最出色。

四餸車仔麵

豬軟骨亦煮得非常軟腍,連軟骨位能夠輕易咬碎,而且同樣入味。
香酥雞翼

除咗車仔麵之外我哋仲揀咗兩款小菜,雞翼即叫即炸,入口香脆惹味得嚟唔會帶有好重嘅油膩感。
時菜

油菜附上蠔油,價錢合理,而且頗為新鮮。
前:  熱菜蜜  $7      後:  凍檸茶  $9
熱菜蜜同凍檸茶中規中矩,值得一讚嘅係用上不銹鋼杯具感覺比膠杯乾淨得多,平日嗌飲品最怕遇到洗唔乾淨嘅杯具,表面仲鋪住一層薄薄嘅浮油⋯⋯
餐廳俾人嘅感覺好整潔,令人食得放心,食物亦睇得出係用心製作,特別係秘製地方辣醬,好少麵店會咁用心為食客準備咁多款醬汁,誠意滿分!

香酥雞翼
時菜