2018-06-13 371 瀏覽
上星期天氣唔穩定,咗掛起一號波,差啲想改期約過第二日,好彩最後無改到,先俾我試到好西!最先就係俾呢間鋪頭嘅門面吸引,加上openrice分數高,地點就腳,跟據我多年係openrice嘅搵食經驗,伏味唔濃,試得過!好喜歡呢間鋪嘅設計,有種週末hea緊嘅錯覺。啱啱講到上星期打風,加上因爲OT變相九點先入座,所以入面一個人都無,wow,包場。我問waiter 哥哥平時係咪都係咁少人,佢話一時時,有時都會滿哂。好Lucky啊我地!室內好warm好舒服,如果坐滿人應該又係另一番景象。原來呢間鋪都有happy hour時段,unlimited snacks好吸引,可惜呢個時間我好難出現係呢到⋯雖然我只係第一次嚟,但我對Dose嘅好感度非常高,感覺上好親民,似開係你屋企附近嘅日常小店咁,或者係因為同啲poster有關。好有design sense嘅poster,話你知嚟緊有咩玩,有咩promotion,喂啊!好親切我鐘意!講咗廢話咁耐,終於要入正題!叫完嘢食,先上餐包。係法包嚟,新鮮,無咩補充。跟住係前菜/小食,因為個人需要,由本身係雞肉,轉咗素菜。感謝廚師配合,仲出嚟問我地咁轉可唔可以,味道亦交足

室內好warm好舒服,如果坐滿人應該又係另一番景象。

講咗廢話咁耐,終於要入正題!

叫完嘢食,先上餐包。係法包嚟,新鮮,無咩補充。

Quesadilla

跟住係前菜/小食,因為個人需要,由本身係雞肉,轉咗素菜。感謝廚師配合,仲出嚟問我地咁轉可唔可以,味道亦交足貨,第一次食咁清新但juicy嘅quesadilla!

再嚟係洋蔥湯,好正宗嘅做法,啖啖洋蔥好正啊!本身好洋蔥同洋蔥湯嘅人一定唔可以錯過。

菇菌意大利飯

正餐,菇菌意大利飯,呢間鋪真係好有誠意。第一個誠意位,佢地主張正統做法,唔會求其,菜式唔會虛有其名,實際就改到不倫不類。第二個位係佢地好多細節位,好似個意大利飯,有層薄薄嘅芝士圍邊,一邊食一邊感受廚師嘅藝術

佢地嘅份量偏大,未必食得哂。記得就住叫。

最後最後個甜品,作一個完美句號。唔太甜嘅蘋果餡,輕微脆嘅皮,微溫配上雪糕,吸引!

最後每人用咗三百蚊,開心嘅一餐!

Quesadilla
菇菌意大利飯