2021-06-02
聽朋友講戲曲中心裏面有間中菜叫滿樂幾好食,今晚就決定試試。雖然落黃雨,但經柯士甸站一出就到,落大雨都冇有怕。餐廳位於二樓,指示清晰易找。餐廳裝修走摩登新潮路綠,以綠色為主調,感覺開揚舒服。通常兩個人食中菜較難叫餸,由於碟頭大,最多只叫兩三款。但待應話呢度碟頭唔大,叫我哋放心 Order 😂咁我哋就叫咗燒腩仔同拍青瓜做前菜;蜜汁叉燒同胡椒蝦做主菜;再加個海皇三絲羹同南瓜炒米粉就剛剛好。燒腩仔一上枱,Size的的式式,啱啱好一口一件,豬皮鬆脆,肉嘅部份有肉汁又鬆軟,非常好食。青瓜酸味適中,有蒜香,酸味來自白醋而非黑醋,比較特別。跟住就嚟個海皇三絲羹,用料足,有蝦仁粒,韭黃,草菇絲,扇貝肉等,口感豐富,調味偏淡,可以食得出海鮮嘅鮮味。蜜汁叉燒上枱時仍然是微熱的,餐具又漂亮。而叉燒係用半肥瘦嘅位置,鬆軟腍香,鹹甜味適中,仲有少少嘅燶邊,特別香口👍胡椒焗海蝦就分別用咗生胡椒同胡椒粒,一齊用瓦煲焗香,當打開蓋時,半間餐廳都聞到胡椒嘅香味,而蝦身就𠝹開咗,可以令到胡椒嘅味道更加滲入蝦肉裏面,蝦肉又爽又彈牙,每人兩隻份量啱啱好。最後上枱嘅南瓜炒米粉就扮演提供飽肚嘅作用,而用料超豐富,有蝦仁,南瓜絲,瘦
青瓜酸味適中,有蒜香,酸味來自白醋而非黑醋,比較特別。
最後上枱嘅南瓜炒米粉就扮演提供飽肚嘅作用,而用料超豐富,有蝦仁,南瓜絲,瘦肉絲,芽菜,椰菜,冬菇絲等等,幾乎係餸仲多個米粉,食完啱啱好,超滿足。
最後嘅甜品就係桂花糕,一人一件,甜度不太高,飯後食少少甜品,呢個份量同甜度就啱啱好👍
餐廳整體水準非常高,午市仲有飲茶點心嘅選擇,已經決定咗下次去試佢嘅午市點心啦!