2018-11-13 102 瀏覽
今晚有比賽,打波之前梗係要食小小野先啦。係深水埗西九龍行下,行左一圈之後覺得依間餃子店都幾岩食,一於就同朋友入黎試一試佢D水餃。 水餃店當然就以水餃為主打啦,佢就有8款既,可以5隻餃加湯面,亦可以淨十隻,而淨餃十隻可以雙拼,但就加6蚊。咁我地諗住食其他面,所以就點左淨餃10隻,分別係京蔥牛肉及肉三鮮水餃,我朋友想食辣所以就配左麻辣湯底。不過,因為我唔想食辣關係,就叫佢湯底分開上。 水餃皮薄餡靚,而我個人梗鍾意食肉三鮮,因為我鍾意韭菜,加埋蝦同豬肉係幾鮮味既,京蔥牛肉都唔錯。 除左食水餃之外,我地各人都叫左一碗面,我朋友就叫左秘製牛犇面,我就叫左羊肉汆面。兩碗面都係四十幾蚊,但份量都好多,好抵食。牛肉面牛肉都幾稔,有牛味。我碗羊肉面湯底比較濃,羊肉唔羶,而最抵讚係食完唔口乾,無味精。 各人加埋豆漿,兩個人埋單一人75蚊左右,唔使加一。食完走個陣先見到原來馬家開飯有介紹過,今次叫做誤打誤撞黎左朝聖了。

京蔥牛肉水餃拼肉三鮮水餃

牛犇面
我就叫左羊肉汆面。
羊肉汆面

各人加埋豆漿,兩個人埋單一人75蚊左右,唔使加一。
京蔥牛肉水餃拼肉三鮮水餃
牛犇面