2024-08-28 293 瀏覽
一生懸麵响香港有幾間分店, 不過因為就腳就揀左九龍灣得寶商場嗰間食, 而揀邊款都係不加思索, 邊款招牌食邊款, 就佢啦!🐔 雞白湯拉麵 🍜香味 (2/5) - 講真, 真係冇乜香味。麵條 (4/5) - 幼麵,小麥味夠,配個湯幾夾,好食嘅。湯頭 (3/5) - 我認為湯論味道,論質感,論鹹度,都係好嘅,只不過,既然叫得雞白湯,我會預期雞味會係主角,只可惜,一啖飲落口,雞味嘅存在感好薄弱。配料 (5/5) - 主角當然係雞叉燒啦,嘩,好好食!相信係慢煮處理,好嫩滑,雞味極之夠,直程係飆出來咁滯,相常之好食!而其他配料都係平均上準之上,所以論配料來講近乎係冇得彈。是咁的,我認為叫得做雞白湯拉麵,雞湯同雞叉燒係重中之重呢碗麵係差左個湯唔夠雞味。我食過其他店嘅雞白湯拉麵,雞味係濃郁過呢間。不過,雖然係咁,因為佢嘅雞叉燒質量係去到驚豔水平,而個湯味道係好嘅,所以拉上補下都係正野。整體 - 值得推薦 👍👍👍
🐔 雞白湯拉麵 🍜
香味 (2/5) - 講真, 真係冇乜香味。
麵條 (4/5) - 幼麵,小麥味夠,配個湯幾夾,好食嘅。
整體 - 值得推薦 👍👍👍
雞白湯拉麵