2011-10-19
話說呢兩日係公司睇上黎昅有咩好野食, 見排行榜有呢間朋友仔既出現喎!於是,一早同男朋友講定要黎食喇!!等埋佢放工,拿拿聲碌過黎厚福街..其實之前都有黎厚福街食飯, 仲要係食點心, 都唔知有間咁既野今日發現, 原來佢就係正個間點心鋪對面 = =入面D格局好特別, 一d都唔似食中式野既地方!d茶都好特別, 好食去左食迴轉壽司飲個d綠茶+玄米茶的味道@@入正題! 我地總共叫左8樣野..蝦餃: 皮厚左D, 不過都足料既, 外觀方面問題黎喇, 如果2粒一籠, 可唔可以搵個細少少既籠去載住佢, 咁樣上唔知以為俾人偷食左燒賣: 好大隻蝦係頂..入面D豬肉比較多,有D韌韌地..鳳爪: 一般, 不過不失之選菜苗餃: 餡好食! 但同蝦餃同一個問題, 就係個皮好厚! 好似一層膠GEL左上上面咁!!糯米雞: 都係餡好食! 大廚好有心思咁反傳統, 但始終糯米雞已經好HEAVY既一樣食品, 再加蛋去煎變左食2啖已經好滯口牛肉腸粉: 腸粉都係皮厚左D, 不過D牛肉餡0好香好滑!!腐皮卷: 好大件!! 一黎到嚇親!! 非常足料, 勁大隻蝦做餡, 外皮都好脆!排骨: 呢個唔得!! D排骨好大陣豬氣味**!! 連我男朋友
於是,一早同男朋友講定要黎食喇!!
等埋佢放工,拿拿聲碌過黎厚福街..
今日發現, 原來佢就係正個間點心鋪對面 = =
入面D格局好特別, 一d都唔似食中式野既地方!
入正題! 我地總共叫左8樣野..
燒賣: 好大隻蝦係頂..入面D豬肉比較多,有D韌韌地..
鳳爪: 一般, 不過不失之選
菜苗餃: 餡好食! 但同蝦餃同一個問題, 就係個皮好厚! 好似一層膠GEL左上上面咁!! 糯米雞: 都係餡好食! 大廚好有心思咁反傳統, 但始終糯米雞已經好HEAVY既一樣食品, 再加蛋去煎變左食2啖已經好滯口 牛肉腸粉: 腸粉都係皮厚左D, 不過D牛肉餡0好香好滑!!
排骨: 呢個唔得!! D排骨好大陣豬氣味**!! 連我男朋友呢D食肉獸都頂唔住!! 食左2舊冇食了!!
**根據老媽子所講, 係D肉唔新鮮/ 雪得太耐由豬肉入面既脂肪發出既味道
整體都OK, 但價錢就徧貴左少少,腐皮卷同糯米雞都要25蚊!
仲有一樣搞笑野想講, 就係寫點心既時候...
我地發現左呢樣野喎!! 冇錯!! 就係錯字!!
應該係「豉」汁 唔係「鼓」汁 bor 老細!!
笑左我同男朋友勁耐!