2022-08-10
1974 瀏覽
太久沒寫食評,首先抱歉忘了拍門口照....,其實在這日子食貴野大家都會明白必定同五千蚊有關,這是其一,第二是真心想搵間好味既"鐵板燒",所以食評好重要,爬了好多文,板神三間分店有一間就在觀塘,以價錢、地區,我係抱住心大心細既想法去幫襯。入店前先在外面影餐牌(費事入到去影,會好揚) ,如常的攞位、服務員帶我地二人入去8人座位房間,我地係第一對入座食客,服務員有禮貌地招呼,斟茶、細心向我地查詢菜單內想選擇的食才。入正題,前菜(鵝肝:微暖,有入口即溶既感覺),季節沙律(分別有小蕃茄、沙律菜、粟米粒:食得出加入了柚子醬,但不確定是不是蟹肉?還是龍蝦肉?),刺身五點(帶子、甘鯛魚、另外3樣忘了:都係入口即溶,鮮味一流),亞拉斯加長腳蟹(蟹腳、龍蝦、白雪魚、時令野菜放在同一盤子裡面:白雪魚就算那個厚度大廚一樣煎得剛剛好,表面脆香,裡面軟軟熟熟、長蟹腳與龍蝦加入特制的海膽醬汁煮成,令到原本肉味更突出,至於野菜是蘆筍與京蔥,加埋牛油鐵板炒的無得輸啦),酒煮帶子(帶子雕成菊花狀,不知道是否酒煮過後帶子本身的呆道淡了,然後渴一口湯...嗯,果然係),炒飯(牛肉粒炒日本米:往往驚喜就在沒有預備既情況下發生,
入正題,前菜(鵝肝:微暖,有入口即溶既感覺),
炒飯(牛肉粒炒日本米:往往驚喜就在沒有預備既情況下發生,唔單止係蛋炒飯,香!香!香! 粒粒飯分明,食到底冇剩下油,男人都話分量夠飽),
日本和牛薄燒(厚燒與薄燒分別就在於最後制成品,大廚問我要幾成熟?當然係Medium啦,和牛肉汁香濃,卷裡面配菜豐富左和牛卷既口感,好滿足),
龍蝦麵豉湯(不浪費龍蝦頭,比較濃既麵豉湯,喜歡飲濃湯既朋友就啱哂喇),
板神多士(可能大廚見我對和牛卷那塊多士沒興趣,額外精心整另一塊多士比我地,用一塊大鐵板整出來既多士好奢華,特別好味,脆卜卜),
甜品(豆腐雪糕:粟子與豆腐我選了豆腐,日本直送豆腐雪糕出名正! 大廚叫我配埋多士一齊食.....冰與火之間! 雪糕食極都仲食到豆腐味,呢個就係我話正既地方!)
題外話/補充資料:
為了板神....我願意出山寫這編食評!