2021-11-14
墨西哥餐廳真係好少去,所以對墨西哥美食了解不多。這次去咗喺尖沙咀嘅一間,可能自己唔識楝,未有食出墨西哥嘅特色。-🌹Ensalada del Taco餐牌全英文,都唔係太知係乜,服務員話這個就係沙律,一出枱哇一聲,它用一個大大嘅玉米餅碗嚟裝,嗰碗都食得㗎,仲要係脆脆嘅,裡面裝咗混合蔬菜、奶酪、牛肉辣椒、西紅柿丁、甜玉米同墨西哥胡椒片。 醬料方面有莎莎醬和鱷梨醬,而當中嘅鱷梨醬就係墨西哥傳統醬料,類似果醬。口味小編唔覺得太特出,不過亦可以一試。-🌹Fajitas (Beef Espaldilla, Chicken)Fajitas就係指墨西哥烤肉,係墨西哥人傳統家常菜,墨西哥人鍾意加入一些特別的香料與調味料,這裏就用鱷梨醬、pico de gallo 同酸奶油,用墨西哥薄饼(tortilla)將主菜與蔬菜包捲成春捲的模樣嚟食。今次小編比較貪心,揀咗烤牛同烤雞,烤牛唔錯,外面烤香內裏仍多汁,但雞肉差了一點點,一樣,都可以試試。-🌹Frozen Nargaritas(Strawberry, Mango)這個其實就係沙冰,今次叫了士多啤梨同芒果,睇餐牌幅相係細個杯,結果嚟咗兩大杯,讚。
🌹Ensalada del Taco