2011-12-29
是日下班後, 同太太去行一行工展會, 由糖街出發, 直至興發街出口. 沒有任何收獲的我們就直指指定要食的素食館子, 輕鬆的食個晚飯.天后呢一區, 若是維園有野搞, 就必定旺哂這一頭, 是日工展會, 我們後知後覺的才知道, 憑工展會的入場劵去天后搵食係會有Discount的, 結賬後再出示, 店方不許再減, 其實都冇得怪佢既. 只怪事前沒看清楚.我們, 選不落手, 只好叫一個二人餐, 有湯有兩個餸. 湯, 是素海皇羹, 每人一碗, 剛剛好夠喉夠食, 味道上是清雅可口, 帶有重芫茜的香, 這一個羹算是一個較好的見面禮. 兩個菜, 一個炒素雞丁, 一個羅漢豆腐. 來到一看, 就知道是家常的素食小炒. 素雞丁, 味道是源至芹菜, 味道淡淡的, 但有辣椒, 加強其香口程度, 感覺還是可以.羅漢豆腐就好些, 豆腐走過油, 食起來, 外面脆, 入面滑, 加上菜心同冬菇的相伴, 雖然是普通至極, 但起瑪也有聲有色. 再三問一問, 原來套餐沒有包飯. 想叫一碗 "靚仔" 原來需要10大元. 另外, 門口的點心, 也要成5蚊一隻. 可真
再三問一問, 原來套餐沒有包飯. 想叫一碗 "靚仔" 原來需要10大元. 另外, 門口的點心, 也要成5蚊一隻. 可真是收得貴啊. 而我們叫的所謂套餐, 也不見得是便宜.....我地都一致的感覺, 呢間野, 有少少似謀人寺......貴夾唔夠好食.....