2016-06-02 443 瀏覽
上次食完上水分店,我話過下次要帶外父外母去沙田分店食,今晚就試下。禾輋商場我無黎過,跟住外母行,似係馬會嗰邊。餐廳有一半範圍係商場(露天咁),入到去冷氣唔多夠,可能因為好多人。三文魚刺身幾厚,幾滑,色澤有光澤,應該係即切出黎,唔似放左好耐。吞拿魚刺身深紅色,有少少"鞋"。甜蝦刺身蝦肉好鮮甜,蝦身半透明,好似玻璃蝦咁,之前上水分店啲蝦有少少唔乾淨,呢度處理得好,好乾淨。三文魚壽司三文魚無刺身咁厚,薄薄地一片,Size切得唔錯,刀工整齊。花之戀壽司蟹籽少左啲,三文魚片都包唔住舊飯,所以夾起有啲鬆散,幸好有沙律醬點綴,好易入口好好味。芝士焗翡翠帶子芝士好多,焗得幾香口,帶子有四粒,幾彈牙同唔痴牙!蟹籽沙律蟹籽少得可憐,建議下次可以比多啲,沙律好少難食,不過不失吧!沙嗲雞肉串燒睇唔到有沙嗲醬,上水分店上次成pat 沙嗲醬,但食落卻有好香好濃郁的沙嗲味,唯一解釋就是雞肉串本身已經用沙嗲醬醃製,幾有心機!令雞肉串好入味!虎蝦串燒燒得幾惹味,唔知係咪落左七味粉?但我都是喜歡食蝦刺身,容易啲拆肉起骨蒲燒鯛魚腩呢個10個like!一黎蒲汁濃郁,十分香,二黎鯛魚腩由於是腩位,肉質好嫩滑,腩位滑的程度同一般
三文魚刺身
深紅色,有少少"鞋"。甜蝦刺身
三文魚壽司
芝士焗翡翠帶子
芝士好多,焗得幾香口,帶子有四粒,幾彈牙同唔痴牙!
蟹籽沙律
沙嗲雞肉串燒
蒲燒鯛魚腩
呢個10個like!一黎蒲汁濃郁,十分香,二黎鯛魚腩由於是腩位,肉質好嫩滑,腩位滑的程度同一般鯛魚肉無得比。感覺好似係食牛腩同牛肉的分別!Encore再Encore!
南瓜,大蝦,多春魚,蕃薯天婦羅
粉唔多要讚,即叫即炸,上到枱仲好熱,但比較多油,成張油紙都係油啦!多春魚天婦羅好少見到放題有,咁樣食多春魚多一個選擇,多春魚結實好多,無咁易散!
波士頓龍蝦粥
當然係無龍蝦架啦!有個龍蝦殼的
但係出奇地啲粥好鮮甜,好有龍蝦味,真係酒樓龍蝦伊麵啲龍蝦味!粥幾綿唔希,唔會食緊粥水咁!但係大碗左啲,我太遲食啦,食唔晒,應該早啲食
2016-05-19