2018-06-19
我只係想講,本來我一心諗住嚟食甜品,鹹食用嚟填肚,估唔到唔止鹹食驚喜到我,出乎預料地最令我忘記唔到嘅係佢地嘅茶。我都係按食嘅次序講啦,佢地嘅鰻魚飯睇落去非常吸引,好大份。鰻魚彈口,飯面有蛋絲,算有層次,燒汁送飯,開胃。不過因為佢價錢唔平,我對佢嘅期待變相高咗。又,我鍾情入口即溶嘅鰻魚,食落口太實在,反而有啲失落。好食係好食,只可以話唔係我杯茶。綠茶冷麵,清涼有咬勁,茶味好輕好輕好輕,食到最後慢慢滲出嚟。如果心入面係想食綠茶味,可能會失望,但以蕎麥麵嚟講,佢相當唔錯。鹹食其實很可以,如果唔想走幾間不防食埋正餐,份量夠,有質素。見到有期間限定,忍唔住叫咗竹炭焙茶卷蛋,仲有個自選茶,揀咗玫瑰蘋果。好食啊!就係一個焙茶卷蛋,好香好香,唔會死甜,忌廉好輕好食。大推佢個茶,非!常!香!仲要唔係得個香味,真係飲得出玫瑰同蘋果。待應姐姐話可以沖三次,每一次會唔同味。係真㗎!蘋果甜味會每次減少,綠茶愈嚟愈香,每次風味都唔同,神奇嘅呢。仲要有漏斗計時沖泡時間,認真得嚟好可愛。再嚟個年糕,試下日本傳統嘢。好食嘅重點放係燒咗嘅年糕到,有米嘅香味,好似食緊燒麻薯咁。抹茶湯唔太甜,啱我心水。最後出場,玉露~好似好
最後出場,玉露~好似好出名嘅茶。識欣賞茶嘅甘一定會愛上嘅茶,都係分三杯飲,由清到甘,性價比高!
最後仲要加豉油食茶葉,好特別未試過,好似食菜咁。
結論係有飲開茶嘅唔好錯過呢間餐廳,超出預期,真茶店!同埋待應姐姐超nice,主動行嚟落單加水,就算坐係角落都唔會被遺忘,very good!