餐廳: 南記海鮮飯店
資訊:

2020-10-18 2745 瀏覽
黎三聖邨食海鮮,朋友介紹南記,自己都比較左幾間加工餐廳,間間都評分相若,基本上間間都有唔少負評,不外乎話貴、服務差、等候時間長、海鮮蒸得過熟等等。出黎食海鮮,人均預左$400-$500,比得呢個錢,自然期望都會好高,也好正常。買海鮮,我地去左楊合利,款唔算勁多, 但有哂我哋想食嘅嘢。買咗四隻野生有羔奄仔蟹,兩隻本地龍蝦, 一斤海蝦,一個桶蠔,七百幾,唔貴,隻蟹咁岩仲係退緊殼🌟其中一個揀南記既原因, 因為燒鵝出名好食,係真係好食。我哋整咗:鹽焗奄仔蟹,上湯龍蝦伊麵,白灼蝦,酥炸桶蠔。仲叫咗椒鹽鮮魷同炒咗個菜。四個人,七個餸真係好飽!鹽焗奄仔蟹好值得食,爆羔又香,屋企唔易做到鹽焗菜式。上湯龍蝦伊麵亦都係值得出街食啦。估唔到$90隻嘅本地龍蝦, 咁出乎意料地厚肉同鮮甜,唔講仲以為食咗澳龍。 呢兩個餸已非常滿意了。酥炸菜式亦做得唔錯。埋單$800左右。成個海鮮餐連工包料$1600,四個人食,人均$400,好ok啦。最後一提,呢度開瓶費$30枝,食海鮮配酒,有好嘢就緊係自己帶嚟飲啦!

鹽焗奄仔蟹
招牌燒鵝