2016-11-26
有朋友升職請食飯咁梗係揀一間比較好一點的餐廳,朋友介紹一間非常高質素嘅日式料理,呢間餐廳位於灣仔一間酒店,由於好少揸車揸過海,所以今日搭地鐵,由灣仔地鐵站都係行五至十分鐘,分三層,規模都不小,一入餐廳,好有格調,被門囗既魚缸吸引,所有海鮮都非常新鮮,呢個升職朋友不嬲都好識食,心想:今晚有好野食! 前菜淨係前菜都已經感覺好高質,呢兩片牛肉係用咗和牛,和牛上面放咗金萡裝飾,增加前菜高檔感覺,和牛非常香滑,入口好香牛味,和牛一向脂肪分佈好靚好平均,所以入口好滑。海膽豆腐海膽味非常鮮甜,加落豆腐,口感變得挺身一點,囗感一流酸發菜細細杯既係日本酸發菜,酸咪咪既發菜非常彈牙,呢杯野好開胃魚子黑松露金菇黑松露味好香,金菇吸哂黑松露既香味,呢一道菜將金菇升哂lev 沙甸魚魚乾仔細一看,一片係用左好多魚仔製成,好香脆,而且好鮮味,呢一道小吃又香脆,但係又好有鮮味,非常特別精選刺身5款 $580/2件嘩~~ 呢碟刺身真係不得了!有拖羅、鰤魚、深海池魚、秋刀魚⋯我最最最鐘意個拖羅,因為拖羅油脂較多,帶淡淡既油香味,肉質幼嫩滑溜,令人有好想一食再食既感覺。好驚喜地呢道有鰤魚食,其實鰤魚即油甘魚,不過一般油甘魚
海膽豆腐
海膽味非常鮮甜,加落豆腐,口感變得挺身一點,囗感一流
酸發菜
細細杯既係日本酸發菜,酸咪咪既發菜非常彈牙,呢杯野好開胃
魚子黑松露金菇
深海池魚
深海池魚都有,冇得頂,野生魚好味好多,魚鮮而不腥,肉質軟中帶韌,且非常細嫩,口感清爽。
而家係最適合食秋刀魚既季節,大條既秋刀魚先可以做刺身,秋刀魚非常鮮味,帶少少酸,好滑身,一啲都唔腥
碟刺身令人回味無窮,點會少得點呢客十二件壽司,呢碟壽司係由左至右食,由淡味到濃味,有𩶘魚、鰤魚、秋刀魚、拖羅、筋子、海膽,筋子充滿左魚油,好濃既魚味,而個海膽非常鮮甜,以海膽作結尾,真係大滿足
呢個紅豆糕非常之好食,紅豆味好濃,又唔會好甜,而且非常彈牙,真係好好味!
你個好朋友果然識食,餐廳環境舒服,服務一流,而且間隔享盡私人空間,私隱度非常高,如果有慶祝一定會再嚟!