2015-05-30 744 瀏覽
Cafe 1950 位於美林邨一個唔起眼既商場裡面精緻的裝修令餐廳於平凡既食肆中吸引不少眼球,見上去好似話比大家聽:我賣既食物唔係粗製濫造!頭盤係三文魚沙律,同一般沙律唔同既係餐廳用黑醋同橄欖油取代白色既沙律醬。味道清新帶酸夾有新鮮野菜及橄欖油既清香味,食落十分開胃而且卡路里比一般沙律醬低,keep 緊fit 既女士終於唔洗再叫沙律走醬la XD近期heat 爆全城既食法,用鐵板燒熔d 芝士再揾d 泡菜同雞肉撈埋一齊,味道濃厚。滑dudu 既雞肉包上半熔既芝士連埋微辣微酸既泡菜,口感同味道都好豐富。跟住就係燒豬肋排,開頭仲擔心d 肉會太實食起上黎會唔方便,點知上左菜後就放心晒。D 肉好鬆軟輕輕用刀就切開厚厚既肉,下次成班fd 黎都要再食多次!事關我幾中意個醬汁酸酸甜甜好吸引,食完韓式芝士雞柳正好用個醬汁黎開開胃,但係怕酸既朋友就可能要鼓起勇氣試下啦。一睇隻豬手咁型就知道係主打菜式,餐廳可以提供原隻上同切開上。芥辣同茄汁令我食咸豬手冇咁膩,外皮好脆而d 肉就好爽嫩一d 都唔痴牙,心諗用黎餸酒睇波一流!另外值得一提既就係d 薯條,粗身薯條炸到外脆內軟加上少許鹽同胡椒,真係好食過某d 加"色

一睇隻豬手咁型就知道係主打菜式,餐廳可以提供原隻上同切開上。芥辣同茄汁令我食咸豬手冇咁膩,外皮好脆而d 肉就好爽嫩一d 都唔痴牙,心諗用黎餸酒睇波一流!另外值得一提既就係d 薯條,粗身薯條炸到外脆內軟加上少許鹽同胡椒,真係好食過某d 加"色色"粉既薯條多多聲 XD

連裝餐具既盒都一絲不苟,原來配合整個餐廳既氣氛,我都想揾一個放係公司既canteen~XD

餐廳仲提供大量雜誌同board game比客人消閒,感覺就好似係被一堆繁忙快餐店圍住既一個避難所咁,可以同朋友消磨大半日時間。

整間餐廳都裝修得好有氣氛,完全估唔到係位於一個屋邨商場既餐廳,每我印象深刻。
15 分鐘 (堂食)
  • 黑醋三文魚沙律