2017-06-07
一大班朋友約出黎食飯,當然要齊齊拾下拾下啦金馬倫道一直都多好嘢食,今次朋友係呢度訂左枱,大家黎試一試佢朋友黎開呢度,所以就佢發板一黎就上個色彩繽紛既刺身拼盤泰色生蝦,海膽,三文魚,帶子,鱆紅,甜蝦應有盡有每款刺身都夠冰凍,夠新鮮加拿大海膽超大塊有成隻飯匙咁大片,加片青瓜可以增加爽脆既口感,亦可以中和海水咸味刺身當然唔夠食,再黎多盤法國生蠔每隻平均都算飽滿,海水味適中,爽身脆肉無鐵鏽味,只需加兩滴檸檬汁就已經好好食煲底出場啦~朋友揀左“寒天翅瓜滑雞鍋”又雞又魚翅,心諗應該好重味,即刻整碗頭啖湯但盛出黎既時候,一啲都唔濃,仲有啲清飲落雞味唔算好重,反而有種滾湯既感覺打邊爐點會無牛肉呢~一碟招牌手切本地肥牛已經打動一班牛魔王😂😂😂均勻既雪花紋,鮮明既顏色,準確既刀功,為成碟牛肉增添唔小分數輕輕一焯,大概十秒左右,就已經夠熟滑嫩既肉質同香味一個人都已經可以食哂一碟用人手去做既墨魚丸未夠特別,加埋墨汁先夠原汁原味爽口彈牙之餘,仲有好重既墨魚香味有手打墨魚丸,梗係會有手打蝦滑成球蝦滑透露淡淡既粉紅色,仲有少少蝦肉黏著蝦味鮮甜,滑不溜口打邊爐成日都係咩脆鯇片、脆鯇腩呢到夠特別,淨係要魚鮫下半部既魚三
朋友黎開呢度,所以就佢發板
一黎就上個色彩繽紛既刺身拼盤
刺身當然唔夠食,再黎多盤法國生蠔
每隻平均都算飽滿,海水味適中,爽身脆肉
無鐵鏽味,只需加兩滴檸檬汁就已經好好食
煲底出場啦~朋友揀左“寒天翅瓜滑雞鍋”
又雞又魚翅,心諗應該好重味,即刻整碗頭啖湯
輕輕一焯,大概十秒左右,就已經夠熟
滑嫩既肉質同香味一個人都已經可以食哂一碟
有手打墨魚丸,梗係會有手打蝦滑
成球蝦滑透露淡淡既粉紅色,仲有少少蝦肉黏著
蝦味鮮甜,滑不溜口
打邊爐成日都係咩脆鯇片、脆鯇腩呢到夠特別,淨係要魚鮫下半部既魚三角
呢個部位接近腩位,油香豐富
活動較少令肉質幼嫩
仲有“老友鬼鬼”,原來係蝦膠釀油炸鬼
釀完先炸熟再上碟,有兩種食法
一種係即食脆卜卜既油炸鬼加上彈牙既蝦滑,
猶如一種小食
另一種食法係食之前烚一陣,
令炸到已經乾身既油炸鬼再次吸收湯汁
一咬落去,飽滿湯汁之餘仍有少少脆口
不過要小心燙口
由於過多款式,不能盡數分享美味