2016-02-28 229 瀏覽
上次請咗朋友食咗日本拉麵,今次佢為咗還我呢個人情,話請返我食麵。佢問我想唔想食翻拉麵,我就話今次想食本土嘅雲吞麵多d。但係既然係請我食雲吞麵,冇理由食茶餐廳咁冇要求,所以識食一定係食----黃枝記!!!今日我哋嚟咗黃枝記嘅銅鑼灣新分店,喺樓下一望黃枝記嘅長樣,氣勢不凡! 一坐低望住個Menu我哋嘅選擇困難症又發作, 我好鍾意食佢哋嘅雲吞,但係同時間亦迷戀佢哋嘅牛腩同豬手。朋友就好鍾意食佢嘅豬潤,因為夠彈牙、柔軟,同埋出面好少食到。就係甘,大家唔知點樣決定嘅時候店員同我地講,其實我地可以叫一個拼盤,咁就可以食齊雲吞、水餃、牛根腩、豬手同埋冬菇青菜!我哋認為呢個係對大家最好既決定。朋友堅持叫個豬潤細麵,我就叫左蝦子撈麵 share。呢個拼盤一上桌真係想拍手讚好,全部都係招牌名菜。豬手柔軟膠原豐富,百食不厭! 牛腩非常入味,而且用腩汁用來撈麵更加一舉兩得! 雲吞同水餃真係唔使講,大家都知有幾好味! 黃枝記嘅手打麵真係做得非常出色,每條麵均衡而且彈力十分,食一食,一路拉麵,真係無敵好食!而且冇鹼水味,軟硬度適中,真係一碗係唔

佢問我想唔想食翻拉麵,我就話今次想食本土嘅雲吞麵多d。

朋友堅持叫個豬潤細麵,我就叫左蝦子撈麵 share。

牛腩非常入味,而且用腩汁用來撈麵更加一舉兩得!

雲吞同水餃真係唔使講,大家都知有幾好味!

黃枝記嘅手打麵真係做得非常出色,每條麵均衡而且彈力十分,食一食,一路拉麵,真係無敵好食!而且冇鹼水味,軟硬度適中,真係一碗係唔夠既!

之後同朋友交換豬潤食。呢個新嘗試係我食過最好食嘅豬潤!大塊,粉嫩,食完幾啖真係唔捨得比返我朋友!

最後一杯蜂蜜薑茶 HK 22作句號。

儲翻d精力去showroom 玩打麵團!