2014-08-02
同肥柑太睇完戲,行行下又有dd餓,見到simply life唔多人就提議去試下。柑太一向都係鍾意elegant既店舖,呢間simplylife就完全合晒佢心意。門口放左一大排凍櫃畀食客睇下各式各樣既甜品,眼球上既刺激唔單只係食物上,就連四周既色配同簡約既裝潢都令幫襯既食客無啦啦升幾個呢。雖然畀人覺得高檔次,但價錢卻出奇地平民,一件餅三十幾蚊?一杯野飲又係三十蚊?點做生意架?咁平?最緊要係好食又好飲先抵死。一杯latte沖調得剛剛好,入口無燒焦既咖啡味,奶味適中,拉花亦唔變形,配合歐式格調既杯下,每一啖畀到你既唔係集團式咖啡店既中產,而係上流社會既品味。草莓芝士餅個餅底有少少鬆,而草莓味道幸好唔係太酸,雖然分量比較小,但作為下午茶就剛好。丹麥條就脆下,入面既吉士醬唔膩,而配合野莓既酸就更能帶出吉士既甜,同埋蘇皮既脆同埋層次。慢慢二十分鐘左右既下午茶,食住價廉物美既食物真係覺得係享受。下次有機會要再試埋午餐同晚餐。而柑太亦叫我下次買個火焰蛋糕畀佢做生日。
門口放左一大排凍櫃畀食客睇下各式各樣既甜品,眼球上既刺激唔單只係食物上,就連四周既色配同簡約既裝潢都令幫襯既食客無啦啦升幾個呢。 雖然畀人覺得高檔次,但價錢卻出奇地平民,一件餅三十幾蚊?一杯野飲又係三十蚊?點做生意架?咁平?最緊要係好食又好飲先抵死。 一杯latte沖調得剛剛好,入口無燒焦既咖啡味,奶味適中,拉花亦唔變形,配合歐式格調既杯下,每一啖畀到你既唔係集團式咖啡店既中產,而係上流社會既品味。