2018-03-22
屋企附近開左間韓式燒肉,之前其實已試過幾次。感覺係唔太抵食,同份量唔多。今日睇電視"孤獨的美食家"做緊個男主角係咁食燒肉,攪到好想食,但又唔想出葵芳,就比多次機會他啦。本人建議一係唔食,一食要食Ss5呢個set。因為最平個個2人餐都398,但比你既肉真係麻麻,似打邊爐既肥牛,難燒又唔好食,所以不如食呢個貴d la. 呢間韓燒一樣提供圍裙服務。先黎7碟前菜比你,任食架。個人最鐘意食個洋蔥,開胃又好食。入正題啦,首先黎個 火炙霜降牛肉sushi。職員會係你面前即燒,你仲可以選半熟定全熟。我就緊係選半生熟啦。上面加左芝麻醬。霜降牛肉好好食,啖啖油脂,正再黎上部隊鍋,有公仔麵腸仔等。冇咩特別。到主菜喇。由上至下有3碟,上層係蔬菜同海鮮。唔知點解他地個爐開到最大都係勁慢先熟。所以建議將上層既野放哂落部隊鍋到煮仲好食。第二層有超好食既霜降牛肉同必食既護心肉。霜降牛肉入口即溶,油脂分佈平均,好食。旁邊就係必食的護心肉。護心肉係咩黎架?其實係豬肉黎架,係豬橫隔膜與肝之間的肌肉肉筋,對身體好好架,仲有助減肥同鍛練肌肉架。女士聽到呢度,係未唔食唔得呢。最低層就係牛排骨喇。唔知點解見親呢隻色既肉都係好好食,
本人建議一係唔食,一食要食Ss5呢個set。
呢間韓燒一樣提供圍裙服務。
先黎7碟前菜比你,任食架。
個人最鐘意食個洋蔥,開胃又好食。
我就緊係選半生熟啦。上面加左芝麻醬。
霜降牛肉好好食,啖啖油脂,正
再黎上部隊鍋,有公仔麵腸仔等。冇咩特別。
到主菜喇。
由上至下有3碟,上層係蔬菜同海鮮。
唔知點解他地個爐開到最大都係勁慢先熟。
所以建議將上層既野放哂落部隊鍋到煮仲好食。
第二層有超好食既霜降牛肉同必食既護心肉。
霜降牛肉入口即溶,油脂分佈平均,好食。
旁邊就係必食的護心肉。
護心肉係咩黎架?
其實係豬肉黎架,係豬橫隔膜與肝之間的肌肉肉筋,
對身體好好架,仲有助減肥同鍛練肌肉架。
女士聽到呢度,係未唔食唔得呢。
最低層就係牛排骨喇。
唔知點解見親呢隻色既肉都係好好食,醃得好入味,
就算唔沾醬油亦可以。
想講既就係佢地既爐邊蛋,唔知係未加得太多水,
凝固時間要幾耐下。
今次叫左呢2杯野,一個係石榴果醋同雜莓果醋,
好難飲。
真係唔應該一籃子雞旦係岩架。。
2個都叫同一款,2個都中哂伏,可以唔洗飲。
他既味道同吱吱冰一樣,仲要有種刺激的酸味,
怪怪地
最後食呢個紅豆黃粉冰。
正常都可以,起碼彌補我冇野飲的空虛。哈哈