2008-08-23
晚餐後例牌去xtc開餐。翳焗的天氣風都冇滴,食雪芭都唔錯。專揀未食過的來試味,試了布冧雪芭、番石榴雪芭、紅色石榴…布冧雪芭—食得出夠熟的布冧,夠香甜,不過平日對布冧麻麻,結果冇買。番石榴雪芭—這個真係似食緊蕃石榴,口感有點鞋脷的凹凸感,聞落帶甜漏,香甜得連紅色石榴的香味甜味都蓋過了。紅色石榴—試味時這個甜甜酸酸咁,在試味時反而我曾經錯覺以為似orange ginger,甜甜地又唔算太甜。食後感:初初都係因為很多雪糕味都食過晒,揀唔到雪糕做配搭就把心一横揀了雪芭配雪芭。原來蕃石榴雪芭配紅色石榴雪芭係一個錯誤的配搭,試味時同放埋落同一個杯係兩回事!我真係估唔到蕃石榴的香味甜得有咁大的威力,它的味道都幾霸度…或者配第二個味可能ok~但配紅色石榴真係唔多掂!紅色石榴試味時單一個味都仲明顯,但落杯後真係咩味都食唔出,淨係獨沽番石榴味。>.<
專揀未食過的來試味,試了布冧雪芭、番石榴雪芭、紅色石榴…
食後感: