2020-11-02
呢間我食過數十次,佢哋個湯圓真係非常出色,有好多人會為湯圓慕名而來,唔少明星都係熟客嚟㗎!坐咗幾分鐘已經有幾位顧客入嚟買生湯圓!可想而知呢度啲湯圓有幾受歡迎🤩 呢度啲湯圓入面啲黑芝麻&花生都係事先炒香再用磨米機磨碎。次次食嗰陣,入面啲餡都好似爆漿咁湧出嚟,有流沙口感😍餡料加咗豬油調味,食落寧舍香😋兩款湯圓外皮都係煙韌唔黐牙,咬落去質感有少少似糖不甩咁有彈性。不過今次就唔食湯圓啦,試下佢其他出名糖水先!店舖較細,一眼望哂👀僅僅放到四張枱,晚市時候會在店外放多幾張枱。店內裝潢似舊式糖水舖,用上瓷磚牆,收銀處上方有圖文並茂嘅湯水放大圖,更有舊式糖水紅色牌。❤️ 楊枝甘露 $31呢度啲楊枝甘露非常好食,同普通酒樓食到嗰啲唔同,普通酒樓食嘅楊枝甘露奶味偏重。而呢度嘅楊枝甘露芒果味同奶味配合得天衣無縫,感覺上新鮮芒果汁份量比奶多少少,食落好清新,甜而不漏。配料方面有西米,芒果粒&柚子肉,份量多到滿瀉,食到底都仲有好多西米同柚子肉🤤整體口感香滑,柚子味香濃。好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️(4/5)❤️ 芒果椰汁黑糯米 $31黑糯米粒粒分明,有嚼勁,唔會好淋,如果想口感淋啲可以叫熱食。芒果粒新鮮好甜😛 椰汁比例啱啱好,
❤️ 楊枝甘露 $31
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️(4/5)
❤️ 芒果椰汁黑糯米 $31
好食度:⭐️⭐️⭐️✨(3.5/5)
餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️(4/5)
雖然麻雀雖小,但店內糖水俱全,好多款式比你揀。店主更加將傳統糖水味道發揮到極致,睇得出係用心去做每道糖水,次次去都維持到水準👍🏻 就算食咗幾十次都會再過嚟食😋 口味適合唔同年齡層,絕對可以同家人或者伴侶一齊過嚟食!