2020-01-22 61 瀏覽
新年前想去正街行吓市集,順便尋找吓西營盤有無隱藏美食🤣經過比門面吸引咗就同朋友入去坐吓食個lunch傾吓偈。朋友叫咗老闆推薦嘅gingerbread latte,聽佢哋講佢哋沖調嘅時候唔係用syrup,而係落咗薑末、餅乾碎🍪同一啲spices,所以飲落嘅口感無咁滑,但係飲得出天然食材嘅味道☕️咖啡嚟到之後老闆建議我哋試吓個味道,再試吓放佢入去個singing bowl入面敲4-5下,個頻率會令個咖啡嘅味道更突出!之後我就叫咗份慢燉韓式雞肉,朋友覺得有少少辣🌶,不過我就覺得無骨雞肉好滑,份量好足,配自家製嘅泡菜,推薦比鐘意濃味嘅朋友😋另外都試咗朋友嘅健康樽仔菜麵,因為佢係vegetarian,所以好appreciate呢度有素食嘅選擇,佢係將唔同嘅蔬菜刨成絲🥬再配西洋菜湯底,比起其他主食清淡,不過我朋友就好鐘意~我哋基本上每個主菜都有叫,不過我自己就剩係試咗呢2款😋放埋一齊影相好靚呀食完主餐當然要滿足埋我第二個胃啦!!!我哋叫咗Greek yogurt cheesecake同chocolate avocado mousse~如果唔係個名寫住Greek yogurt真係會以為係普通芝士蛋糕🍰

Gingerbread  latte

慢燉韓式雞肉

健康樽仔菜麵

食完主餐當然要滿足埋我第二個胃啦!!!
希臘式乳酪芝士蛋糕

如果唔係個名寫住Greek yogurt真係會以為係普通芝士蛋糕🍰消化餅底同芝士蛋糕嘅比例啱啱好😋芝士蛋糕本體偏軟身,再配合當cherry製成嘅果醬,我覺得自己一個人應該可以食哂成個🤭
朱古力牛油果慕絲

好彩我哋係share先食得哂🤣朱古力慕絲超扎實扎實,聽老闆介紹係因為完全無溝奶油,完全用牛油果蓉🥑去做慕絲,底部仲有一層啤梨啫喱,令成個甜品有返個balance😆
大家有機會去西營盤都要試吓,聽講佢哋連水都係專誠買意大利製造嘅水機令啲飲用水可以聽音樂,令我哋飲完可以提高自己嘅頻率,放走負能量~好適合長期都大壓力嘅香港人😣
2020-01-19
Gingerbread  latte