我在鴨脷洲的中學讀書,深信大家都知道係邊家中學。我是穿住旗袍的一位學生!記得我哋以前會一齊去食大街食記/派住附近的同學買回校。回憶真的很多很多! 係呢間學校裡,坦白説,我過了黑暗的時代,記得中快樂的事不多,其中最快樂的,有和朋友仔食記的碗仔翅魚肉。魚肉碗仔翅給我嘅回憶永遠都是美好,和幾位好朋友吃住的快樂,今日我特登嚟到呢度再食呢一個令我更懷念嘅魚肉碗仔翅!大概已經十幾年,再次嚟到呢一度品味十年前嘅青春,裝修幾乎冇變,唔知道味道有冇變?點了一個魚肉翅,同我十年前食嘅幾乎一模一樣,微暖嘅碗仔翅,配上彈牙又大嚿嘅魚肉。這種魚肉別的地方找不到,碗仔翅裏邊依舊係有足料嘅蛋花,肉絲,事隔多年味道依舊!魚肉大嚿又粗,雖然無咩魚味,但有嘅係回憶裡的快樂滋味!配上必落麻油,胡椒粉同醋,滿分!再點一個十年前配搭的麥精,食記一包麥精仲賣緊四蚊,益力多三蚊枝!!吃住十七蚊的魚肉翅,我記得那些年的我們青澀,到今天已長大還聚在一起的朋友,Twins 的友誼第一,沒有管他們是非,敢與我嬉戲,叫我發現誰是我的真知己!如果有一天我找到我的人生伴侶,我會帶他來這一家食記,告訴他,我記憶中只記最好,所以你也在這裡和我體會

如果有一天我找到我的人生伴侶,我會帶他來這一家食記,告訴他,我記憶中只記最好,所以你也在這裡和我體會這美好回憶!
  • 魚肉翅