2016-02-18 471 瀏覽
一家人去食飯,今期興蒸氣鍋,緊係同家人一去潮食一下。餐廳位置於天文台8號的一棟新商業大廈內,都算非常方便~接近農曆新年,餐廳已有很多年花擺設,好有氣氛,而且有卡位,男女老幼都坐得好舒適。食物選擇繁多,每人都可以點自己既心頭好,以下就係大家既心頭好:跳跳扎花竹蝦Daddy鍾意食海鮮,一入餐廳已經見到好生猛又大隻既花竹蝦,已決定點呢樣。嘩,近睇仲大隻,新鮮就緊㗎喇,鮮味彈牙,我好鍾意啜個蝦頭,非常香非常滑,蝦既精華盡在於頭,極鮮味。日本大元貝妹妹特別喜歡食貝類,平時食既扇貝都係細細隻,好少食到咁大隻既元貝,有圖有真相,肉同個殼差不多大,味道當然好鮮甜,比平時食到既更彈牙,更鮮甜,加埋蒜香,味道好配合,而且提升鮮味,妹妹食得非常開心,讚!雙色馬拉糕媽咪鐘意食傳統食物,馬拉糕就啱哂,但係呢個馬拉糕好新潮,有班蘭味,班蘭馬拉糖有淡淡既班蘭味,帶一點㸃既甜味,感覺好清新,喜歡傳統食物既媽咪都好鍾意,貪佢夠清夠特別~沙薑蒸魚肚我鍾意爽口食品,呢個菜果然冇令我失望,好爽口,而且有好多魚肚汁喺入面,一咬,成個囗充滿魚肚汁,好juicy ,而且有沙薑醃左,一丁點腥味都冇!蒜蓉蒸勝瓜咁一定要叫番個菜食下既,
日本大元貝

雙色馬拉糕

沙薑蒸魚肚

蒜蓉蒸勝瓜

咁一定要叫番個菜食下既,因為有d醃汁搽喺面,所以包住勝瓜既水份,並冇出水,所以好juicy,溫提:食既時候小心燙口~
全程全家人都唔洗操心,有很細心既侍應幫我地打點一齊,又落鍋蒸,又調較時間,連分菜都幫我地做埋,服務非常好,整體質素很高,絕對係蒸氣鍋首選!