2019-12-15
周日又係同麗妹四出搵野食時候。呢幾個月都好少去佐敦搵野食,今日膽粗粗出去行下,食下野,事前都上網搵下有咩野食,因為V仔都好鍾意食越南野泰國野,今日一搵就有間可以食到兩野菜式。新開嘅南洋自創菜式。南洋都幾近九龍公園,響寧波街出口直行一陣轉右就到。佢標榜南洋菜式,岩晒V仔,野味可口菜式,同埋都想試下佢幾自創菜式。睇下有幾好食😋。因為去行完街都好早,未夠六點就好餓,就衝入去。見到餐牌好多野都想食,南洋菜包括星馬泰越都有,有唔少係佢嘅自創菜式。v仔就叫左泰菜嘅波蘿炒飯,越南香茅豬扒撈檬粉,馬拉嘅肉骨茶,麗妹話餓,食多隻香茅燒雞。試完第一個肉骨茶就完全無後悔今次嘅新嘗試。肉骨茶,藥材味濃同有一大嚿原隻大蒜,又香但唔會搶左個湯味,藥材味又唔會蓋住肉味,佢用左金沙骨,新肉味好出。之後嘅豬扒撈檬同香茅燒雞都相當出色,啲豬扒可以焦香嫩口。佢上台時將啲酸甜汁同試管🧪上,有花過心思。兩支辣汁兩支酸甜汁,食得辣嘅可以落晒,係相當惹味開胃。另外佢隻香茅燒雞,侍應哥哥耐心講解,叫我地少心熱同盡量唔好用刀,佢話因為不銹鋼會破壞啲雞同香草嘅味。係咁聽啦。不過隻雞相當有水準。啲香茅檸檬葉由內到外都係,雞燒得好靚皮脆肉嫩
南洋都幾近九龍公園,響寧波街出口直行一陣轉右就到。
因為去行完街都好早,未夠六點就好餓,就衝入去。
另外佢隻香茅燒雞,侍應哥哥耐心講解,叫我地少心熱同盡量唔好用刀,佢話因為不銹鋼會破壞啲雞同香草嘅味。係咁聽啦。不過隻雞相當有水準。啲香茅檸檬葉由內到外都係,雞燒得好靚皮脆肉嫩。